VIDEO Amestecul de gaze naturale și hidrogen, testat în premieră în România pe actualele rețele de distribuție și pe electrocasnice vechi. Ministrul Virgil Popescu: „Nu este periculos cum s-a spus, dar necesită reglementare” / Delgaz Grid va implementa sistemul în mediu real, în două localități

Delgaz Grid hidrogen Sursa foto: Economedia / Ovidiu Hațegan

Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început testele privind funcționarea reţelelor şi a aparatelor de utilizare cu amestec de gaze naturale și hidrogen. Compania caută astfel o soluție tehnică, aplicabilă la nivel național, pentru transportul hidrogenului prin conducte și utilizarea acestuia pentru încălzire, în locuinţe.

Primele teste au fost realizate joi, 8 iunie, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaș, în prezența ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Compania a testat în condiții controlate funcționarea aparatelor de utilizare a gazelor naturale și a rețelei de distribuție cu amestec de 80% gaze naturale și 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

S-a testat un model vechi de aragaz și un model, de asemenea vechi, de centrală termică. Ce au vrut să arate reprezentanții companiei a fost că amestecul de gaz și hidrogen poate fi implementat rapid pe actuala rețea și fără investiții în locuința utilizatorului final, întrucât amestecul funcționează inclusiv pentru electrocasnicele vechi. Elementul neclar rămâne deocamdată prețul final.

„Pentru testare, în prima etapă, am construit în poligonul de la Mediaș o mini-rețea de distribuție la care racordăm și testăm, într-un mediu controlat, majoritatea categoriilor de aparate de utilizare existente. În etapele următoare vom realiza teste pe rețele operaționale respectiv pe aparate din casele clienților. Având în vedere experiența acumulată, suntem convinși că testele vor demonstra ceea ce ne-am propus. Hidrogenul este doar un alt gaz combustibil, care nu implică riscuri diferite de metan, fapt demonstrat de toate proiectele derulate în țările vest europene”, a explicat Cristian Călin, manager tehnic și coordonatorul proiectului.

Cristian Călin Delgaz Grid hidrogen
Sursa foto: Economedia / Ovidiu Hațegan

„Aceste teste ne arată practic astăzi că hidrogenul nu este atât de periculos cum s-a spus de-a lungul timpului, evident că necesită reglementare, ca orice gaz și ne arată că procentul acesta de 20% poate fi folosit cu succes pe instalații existente, pe fitinguri existente, pe centrale existente, practic pe electrocasnicele existente, nu este nevoie să faci nici o investiție nouă în casă. Evident că trebuie să ai producția de hidrogen cumva să ajungă la rețeaua de distribuție și atunci ori o localizezi și o faci cu energie regenerabilă lângă localitatea respectivă unde poți să faci injecția, ori rețelele de transport de gaz în amenstec cu hidrogen în același… în aceeași proporție. Dar ajută la decarbonarea sistemului de transport și distribuție a gazelor naturale”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent la eveniment.

Amestecul de gaz metan și hidrogen va fi testat la scară mai mare în două localități din Sibiu și Mureș.

Sursa foto: Economedia / Ovidiu Hațegan

„Noi credem că putem să le asigurăm același confort clienților noștri folosind actuala infrastructură, fără modificări, și cu aceeași siguranță în exploatare, utilizând practic un alt gaz. Într-o primă etapă un amestec de gaze naturale cu hidrogen și pe termen lung exclusiv gaze verzi fără emisii de dioxid de carbon, precum hidrogenul produs prin electroliză și biometanul. Prin acest proiect facem un prim pas concret în această direcție în România, beneficiind de experiența E.ON din Germania”, a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România.

„Rețelele de gaze naturale din România au potențialul de a aproviziona consumatorii cu cantități uriașe de hidrogen, la cele mai mici costuri comparativ cu alte variante de transport și distribuție. Acestea ar putea transporta, de exemplu, circa 130 TWh de energie anual, de aproape trei ori mai mult decât Sistemul Energetic Național de transport al energiei electrice, respectiv circa 56 TWh”, a spus Cristian Secoșan, director general al Delgaz Grid.

„România are o experiență de peste 100 de ani cu hidrogenul, deci știm că se poate face, știm cu cine se poate face și știm unde și ce s-a făcut. Din rațiuni științifice și tehnice, se consideră că este posibilă introducerea unor cantități cuprinse de până la 20-30% hidrogen, fără modificări relevante asupra utilizatorilor finali și a infrastructurii sau conductelor”, a spus și Ioan Iordache, Director Executiv al Asociației pentru Energia Hidrogenului din România și Director General al ICMET Craiova.

Echipa de specialiști ai companiei va continua să testeze, în săptămânile următoare, etanșeitatea diverselor componente ale rețelei, combustia și parametrii de funcționare pentru mai multe tipuri de aparatură casnică, de la diferiți producători.

Totodată, va fi analizată comportarea tronsoanelor de rețea din oțel și polietilenă la amestecul de 80% gaze naturale și 20% hidrogen.

Vor fi testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc.

De exemplu, vor fi testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensație, instalate înainte de 2015, precum și centrale în condensație, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generație nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen.

Delgaz Grid are ca parteneri șase mari producători de centrale termice și aragaze care acoperă aproximativ 80% din piața din România, ceea ce asigură o reprezentativitate foarte bună în cadrul proiectului.

Concret, în acestă vară este planificată testarea amestecului de gaze naturale cu hidrogen în condiții reale.

În etapa a doua a proiectului urmează să fie testate funcționarea amestecului în rețele existente din oțel și polietilenă, precum și în instalații/aparate de utilizare ale clienților racordați la acestea.

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

Nu este clar încă dacă soluția legată de amestecul cu hidrogen va fi mai puțin costisitoare pentru utiliatorul final, dar, pare a fi mai puțin poluantă.

Reprezentanții companiei consideră că, dincolo de aspectele de ordin tehnic, succesul proiectului este legat de gradul de acceptare din partea clienților pentru efectuarea testelor.

Așa că, Delgaz Grid a comandat un studiu sociologic calitativ referitor la percepțiile consumatorilor asupra utilizării în gospodărie a unor combustibili alternativi (amestec de gaze naturale și hidrogen) prin actuala infrastructură de distribuție a gazelor naturale.

Potriviti reprezentanților companiei, studiul indică deschiderea oamenilor pentru a explora această opțiune în viitor, dacă ar fi disponibilă și dacă ar fi mai accesibilă din punct de vedere economic.

Printre promotorii și susținătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Universitatea Politehnică București, Asociația pentru Energia Hidrogenului și Asociația Energia Inteligentă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • De la baietii care au ferme solare si eoliene aproape falimentare pentru ca nu pot introduce energie electrica in retea. Ei produc multa energie atunci cand nu este nevoie de ea.

  1. 1. Ca sa obtinem hidrogen verde, trebuie sa producem mai intai energie verde fie eoliana die fotovoltaica .
    2 Energia astfel produsa – care este deja verde o consumam intr o instalatie de electroliza a apei. Aceasta este mare consumatoare de energie fiind vorba de electroliza .
    3 . Hidrogenul verde care se obtine se obtine la o presiune foarte joasa insuficienta pentru a putea fi injectat intr o retea de gaze naturale. Deci el trebuie comprimat probabil de la 0,25-0,3 barr la peste 7 barr sau mai mult . Energia de comprimare este semnificativa si utilajele scumpe.
    4. Sa presupunem totusi ca insistam pe directia asta. Deoarece se doreste un amestec de 20% hidrogen si 80% gaze naturale e de asteptat sa fie necesara stocarea fie si temporara a hidrogenului deoarece instalatia de electroliza este cu functionare continua 24 h din 24. Nu se poate opri si porni o electroliza din buton. Stocarea hidrogenului reprezinta o provocare tehnica deoarece necesita rezervoare de capacitate mare , compresoare etc
    5. Pai oare nu era mai bine sa folosim direct energia verde fara sa mai “chinuim “producatorii nemti de tehnologie?
    6 Nu cumva cei care sunt tentati sa investeasca in hidrogen verde …sunt atrasi de finantarile generoase prin PNRR ? de ex Petrom care va primi 39 mil EUR de la stat . Si ministrul vrea sa fie pionier in hidrogen verde ?

    • E logica si adevarata explicatia din punct de vedere tehnic. Solutia asta miroase dubios. “E ceva putred in Danemarca” –

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.