ANAF, în control la o firmă de construcţii din Timiş, care are și contracte cu statul/ Prejudiciul constatat ajunge la  2,5 milioane de lei 

muncitor constructii pericol

Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au controlat o firmă de construcţii din judeţul Timiş care avea contracte în special cu instituţii publice. Perioada verificată este 2019 – 2023, fiind constatat un prejudiciu de 2,5 milioane de lei. Firma ar fi declarat obligaţii de plată cu sume mult inferioare celor înregistrate în contabilitate, potrivit unui comunicat de presă.

„Verificările au vizat activitatea societăţii din perioada 2019-2023, iar prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului este de peste 2,5 milioane lei, sumă ce reprezintă TVA şi impozit pe profit”, potrivit comunicatului de presă.

ANAF transmite că operatorul economic verificat a declarat obligaţii de plată cu sume mult inferioare celor înregistrate în evidenţa financiar contabilă, cu scopul de a nu achita suma corectă a TVA-ului şi a impozitului pe profit rezultat în urma activităţii desfăşurate.

„Astfel, din cauza subdeclarării sumelor datorate, certificatele fiscale necesare contractării lucrărilor efectuate către instituţiile publice pe portalul de achiziţii publice SEAP nu reflectau realitatea.

Totodată, operatorul economic verificat nu a depus în ultimii patru ani bilanţurile financiare anuale, iar în urma activităţilor specifice desfăşurate de DGAF cu privire la verificările antifraudă şi instituirea măsurilor asigurătorii în cauză, societatea şi-a deschis procedura insolvenţei”, a transmis instituţia.

Pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, ANAF transmite că acest comportament fiscal inadecvat generează un dezechilibru în mecanismul concurenţial al pieţei, fapt pentru care, DGAF atenţionează contribuabilii asupra obligativităţii respectării legislaţiei fiscale în vigoare”.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *