Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a scăzut în luna aprilie 2023 cu 2,1 puncte, la valoarea de 55,0 puncte, după patru luni de creșteri consecutive, arată un comunicat transmis joi de Asociație.
Conform lui Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România, componenta de anticipații a Indicatorului de Încredere a înregistrat o corecție. „Consistent cu această corecție, și valoarea de creștere economică anticipata pentru 2023 s-a redus la o valoare sub 3%. Totodată, sondajul confirmă ancorarea anticipațiilor de continuare a procesului dezinflaționist, rata anticipată a inflației scăzând la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni”, spune el.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă și s-a situat la valoarea medie de 8,13%.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9953 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0528 lei pentru un euro.
În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 45% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora în timp ce același procent de 45% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea 65% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 30% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor este de 5,1%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut față de exercițiul anterior la valoarea de 2,8%.
Datoria publică calculată că procent în PIB este anticipată să se majoreze la 52% în următoarele 12 luni.
Pentru indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la creditele acordate înainte de 2 mai 2019, analiștii estimează o scădere la 6,22%.