Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a scăzut puternic în luna septembrie 2021, din cauza valului 4 al pandemiei. Și prognozele de inflație s-au înrăutățit.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut cu 16,4 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 57,2 puncte, (față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 22,9 puncte). Scăderea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 5,01%. Comparativ, luna trecută, CFA estima o rată anticipată a inflației de 4,38%.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, declară: „Pe fondul prudenței generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut puternic în luna septembrie. Consistente cu această evoluție sunt și anticipatiile de decelerare a economiei. De asemenea, în contextul creșterii substanțiale a ratei inflației, anticipațiile inflaționiste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat”, spune el.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9985, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0547 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9400.
Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici
Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna septembrie 2021 relevă:
- Cea mai mare parte a participanților la sondaj, 55%, anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV al anului 2022.
- Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 7,1%;
- Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +6,6%;
- Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.