Analiştii CFA România își reduc estimările de creştere economică pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,5% 

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Analiştii CFA România şi-au redus anticipaţiile de creştere economică pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,5%, transmite Agerpres. Pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă, transmite organizația.

“Pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă. De asemenea, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus cu aproape un punct procentual faţă de exerciţiul anterior. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională de cel puţin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni, faţă de nivelul actual”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 45,2 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 10,5 puncte. Această situaţie a fost cauzată de evoluţia componentei de anticipaţii a indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 7,28%, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la iniţierea sondajului.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0240 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1029 lei pentru un euro.

Potrivit sursei citate, este de remarcat reducerea ponderii participanţilor la sondaj care cred ca preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (14,3%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră ca preţul va scădea (38,1%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor este 6,2%. Evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,5%.