Analiștii estimează că BNR va menține dobânda cheie la 7% cel puțin până în mai 2024

Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR Sursa foto: Ilona Andrei

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) se întrunește joi într-o nouă ședință de politică monetară, iar analiștii estimează că banca centrală va menține dobânda cheie la 7% și va face acest lucru cel puțin până în mai 2024.

„Ne așteptăm ca BNR să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în cadrul ședinței Consiliului de administrație din 5 octombrie, în conformitate cu consensul general. Comunicatul de presă ar trebui să fie neutru. Este probabil să fie evidențiate incertitudinile fiscale”, arată analiști Erste Group.

Conform acestora, presupunând că nu există nicio abatere semnificativă de la cele mai recente perspective de inflație ale BNR, rata cheie va rămâne neschimbată până la ședința din mai 2024, având în vedere piața forței de muncă restrânsă și creșterea puternică a salariilor reale așteptate în următorii doi ani.

Dinamica salariilor este determinată de indexarea salariilor din sectorul privat cu inflația trecută la începutul anului 2023 și de creșterile salariale așteptate ale salariului minim și ale salariilor din sectorul public în 2024. BNR vede inflația de bază la 7,0% până la sfârșitul T224, ceea ce, dacă se confirmă, ar putea amâna prima reducere a ratei până în al treilea trimestru din 2024, cel mai probabil la ședința din august, deoarece este probabil ca salariile reale să continue să înregistreze rate de creștere robuste.

„Riscul pentru apelul nostru provine din faptul că BNR se raportează la banca centrală poloneză, deși este probabil să o devanseze cu cel puțin două trimestre în ceea ce privește reducerea ratelor. În plus, este probabil ca BNR să rămână concentrată asupra credibilității sale, iar factorii interni ar trebui să prevaleze asupra contextului regional în procesul decizional pe viitor”, arată analiștii.

Sursa foto: Ilona Andrei

Comentarii

  1. Paa cu pas baieti!
    Inflația e ceva pe la 18-20%, soldul economiilor e decapitalizat, imprumuturile externe au trecut de 50% din PIB,
    35 km de autostrada pe an, tot intr-o stagnare!
    Minunat tovarasi!
    Romania lucrului bine facut!😶

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *