Analiștii se așteaptă ca Banca Națională a României să mențină dobânda cheie, în ședința de marți

Palatul BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnro.ro

Analiștii și economiștii bancari se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să mențină dobânda cheie la nivelul 7%, la ședința de politică monetară de marți, 4 aprilie.

Astăzi Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) se întrunește pentru a treia ședință de politică monetară din 2023.

„În România nu ne așteptăm la nicio schimbare”, spune analiștii BCR.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

„Păstrați cursul, schimbați tonul”, este mesajul analiștilor ING Bank, cu privire la politica Băncii Naționale. Ei se așteaptă ca dobânda cheie să fie menținută la 7,00%, dar, „având în vedere că Robor la 3 luni se situează sub dobânda de politică monetară și presiunile aparente de creștere pentru EUR/RON, am putea auzi un ton ușor hawkish” (de șoim, n.r.), spun ei.

Potrivit lor, este posibil ca inflația globală pentru primele două luni din 2023 să se fi imprimat puțin peste așteptări, în special în februarie, când a atins 15,5%. Cu toate acestea, analiștii cred că începând cu inflația din martie (pe care așteaptă la 14,2%) și mai ales din aprilie (văzută în prezent în jurul valorii de 11,5%) se va contura o tendință dezinflaționistă mai clară.

Banca prognozează o inflație de 7,4% la sfârșit de an 2023. „În timp ce consensul pieței s-a ajustat între timp mai aproape de estimarea noastră, credem că piețele ar putea fi în continuare surprinse de cifrele mai mici ale inflației în aprilie și chiar în august-septembrie, când indicele principal ar trebui să coboare în cele din urmă spre o singură cifră. Cu toate acestea, pentru BNR, acesta este deja scenariul principal conform ultimului Raport privind inflația, prin urmare nu ne așteptăm la o schimbare a orientării politicii monetare”, spun analiștii.

Potrivit lor, pe plan macroeconomic, economia pare să fie într-o formă rezonabil de bună, având în vedere contextul. Economia a avansat cu un procent robust de 4,8% în 2022, remarcându-se o binevenită reechilibrare a motoarelor de creștere de la consum (încă principalul motor) către mai multe investiții.

Disponibilitatea datelor de înaltă frecvență pentru 2023 este încă destul de limitată. Producția industrială rămâne aparent destul de adânc în teritoriu negativ la începutul anului 2023, în timp ce vânzările cu amănuntul și datele privind construcțiile au fost mult mai bune. Acest lucru este în concordanță cu cele mai recente cifre privind încrederea, care arată o îmbunătățire a indicelui general al sentimentului economic, în mare parte pe seama sectoarelor de retail și de construcții, deși industria se descurcă, de asemenea, destul de bine în sondajele de încredere, mai spun analiștii ING.

Aceștia își mențin estimarea de creștere a PIB-ului de 2,5% pentru 2023, cu o creștere trimestrială mică, dar pozitivă, de 0,2% în primul trimestru.

„Ținând cont de cele de mai sus, credem că BNR își va menține cursul și va menține neschimbată rata cheie atât pe 4 aprilie, cât și pentru restul anului 2023. Excedentul de lichiditate foarte bogat este probabil o problemă pe care BNR o va aborda fie prin mijloace permanente (de exemplu, intervenții valutare), fie, dacă este necesar, prin operațiuni de piață deschisă (cum ar fi licitațiile de depozite). Având în vedere evoluțiile recente de pe piața valutară, credem că preferința este pentru prima opțiune. Aceasta ar putea duce la o ușoară inversare a tendinței actuale de scădere a ratelor de piață și la o repoziționare a curbei până la 1 an mai aproape de rata de politică monetară”, spun ei.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pas cu pas băieți!
    Frica de contagiune mărește dobanda!
    Astept comunicatul cu: prudenta, gestiunea responsabila, trendul pozitiv si dezechilibrele pieței!
    Merci,

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.