Analiștii se așteaptă ca BNR să mențină dobânda cheie la 7%, la ședința de joi

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Analiștii și bancherii se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să mențină dobânda cheie la nivelul 7%, la ședința de politică monetară de joi, 9 februarie.

Astăzi Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) se întrunește pentru a doua ședință de politică monetară din 2023.

Astfel, BCR se așteaptă ca BNR să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7,00% la ședința Consiliului de administrație din 9 februarie, în conformitate cu consensul general, și la fel și în 2023.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflației rămân în sus deoarece presiunile inflaţioniste actuale se manifestă pe o gamă largă a coșului de consum, la anumite categorii fiind de așteptat să persiste o perioadă mai lungă. „Prin urmare, se conturează în mare parte ca un non-eveniment. Punctul culminant vine ulterior, odată cu prognoza actualizată a IPC prezentată în Raportul privind inflația”, arată banca, într-un raport.

Banca Transilvania arată, de asemenea într-un raport, că, pe de o parte, entitatea bancară centrală va revizui scenariul macroeconomic pe termen scurt și mediu, prin încorporarea celor mai recente evoluții macro-financiare, mondiale, europene, regionale și interne. Pe de altă parte, instituția ar putea continua procesul de normalizare a politicii monetare, pentru contracararea nivelului ridicat al presiunilor inflaționiste.

„Cu toate acestea, perspectivele de decelerare pronunțată pentru ritmul anual al prețurilor de consum și de evoluție a economiei sub potențial în trimestrele următoare, fluctuațiile recente ale cotațiilor la materii prime și modificarea tonului în cadrul comunicatului ședinței din ianuarie contribuie la creșterea probabilității menținerii ratei de dobândă de referință, mai ales în contextul deciziilor recente de politică monetară din regiune”, arată analiștii BT.

Potrivit BCR, poate că singura întrebare este dacă BNR va anunța sfârșitul ciclului de majorare a ratelor, așa cum au făcut deja celelalte bănci centrale din regiune, care au majorat ratele de ceva timp, iar BCE și Fed SUA au în vedere ratele maxime.

„Deși există loc pentru a ajusta orientarea politicii în ambele sensuri prin intermediul gestionării lichidităților, nu vedem motive convingătoare pentru ca BNR să renunțe la această opționalitate. Nu ne așteptăm la nicio modificare a condițiilor generale de politică monetară după majorarea dovish din ianuarie, care, combinată cu scăderea angajamentului față de gestionarea strictă a lichidităților din comunicatul de presă, a dus de fapt la o relaxare a condițiilor monetare ulterior. Vedem rata cheie neschimbată pe tot parcursul anului 2023. Gestionarea lichidităților, instrumentul de politică preferat al BNR, va fi probabil utilizat în mod activ în trimestrele următoare, în funcție de cursul EUR/RON și de următoarele citiri ale inflației. Prin urmare, ratele dobânzilor de pe piața monetară în RON ar trebui să se tranzacționeze în cadrul coridorului facilităților permanente ale BNR de 6,00-8,00% pe tot parcursul anului 2023”, arată BCR.

Prognoza actualizată privind inflația urmează să fie publicată după ședință, odată cu noul Raport asupra inflației. În comunicatul de după ședința precedentă, BNR se aștepta ca inflația „să atingă deja niveluri de o cifră în trimestrul III 2023”. În plus, purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu, a declarat că, probabil, creșterea prețurilor în România se va reduce la aproximativ 7% până la sfârșitul acestui an, mai arată banca.

Banca Națională a României (BNR) a majorat dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la 7%, în prima ședință de politică monetară din acest an, din ianuarie.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. „Primul panaceu pentru o națiune prost administrată este inflația monedei; al doilea este războiul. Ambele aduc o prosperitate temporară; ambele aduc o ruină permanentă.
    Dar ambele sunt refugiul oportuniștilor politici și economici.” — Ernest Hemingway

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.