Analiză a Consiliului Concurenței: Prețurile la pompă ale carburanților din România au urmat atât creșterile, cât și scăderile prețului petrolului, la o distanță de maxim o săptămână

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

Consiliul Concurenței a finalizat o analiză privind modul în care prețurile barilului de petrol se transmit la pompă și a ajuns la concluzia că prețurile carburanților la pompă urmează atât creșterile, cât și scăderile cotațiilor internaționale ale petrolului.

Astfel, prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței. Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 – iunie 2022, a confirmat observațiile anterioare (perioada 2016 – 2018) și anume că prețurile din România urmează atât creșterile, cât și reducerile cotațiilor internaționale.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

O transmitere asimetrică a modificărilor cotațiilor Platts în prețurile carburanților ar fi reprezentat un indiciu al existenței unor comportamente de piață incorecte.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard și motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziție de următorii furnizori de carburanți: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dar cum se explica faptul ca pretul petrolului era tot cam 90 usd/baril si cand pretul motorinei la pompa era 5 lei?
    De ce acum pretul motorinei e aproape dublu, daca e corelat cu pretul barilului?

  2. Principalul beneficiar al pretului dublu la motorină e guvernul pt ca încasează dublu in urma tva-ului și accizei. Are de ținut în spate o cohortă de bugetari și trântori de partid așa că nu are niciun interes să fie prețul mai mic.
    Capisci!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.