Cât de mult este prea mult pentru o doză de cofeină? Prețuri de 5 lire sterline la Londra sau 7 dolari la New York pentru o ceașcă de cafea pot fi de neconceput pentru unii – dar ar putea deveni în curând realitate datorită unei „furtuni perfecte” de factori economici și de mediu în principalele regiuni producătoare de cafea din lume, scrie BBC.
Potrivit analistului Judy Ganes, costul boabelor neprăjite comercializate pe piețele mondiale se află acum la un „nivel istoric ridicat”.
Experții dau vina pe un amestec de recolte dificile, forțe ale pieței, stocuri epuizate – și cel mai urât mirositor fruct din lume.
Așadar, cum s-a ajuns aici și cât de mult va afecta acest lucru cafeaua ta cu lapte de dimineață?
În 2021, un îngheț ciudat a distrus culturile de cafea din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe Arabica – cele utilizate în mod obișnuit în cafeaua preparată de barista.
Acest deficit de boabe i-a determinat pe cumpărători să se orienteze către țări precum Vietnam, principalul producător de boabe Robusta, care sunt utilizate de obicei în amestecurile instant.
Însă fermierii din această regiune s-au confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii aproape zece ani.
Schimbările climatice au afectat dezvoltarea plantelor de cafea, potrivit lui Will Firth, consultant în domeniul cafelei cu sediul în orașul Ho Chi Minh, afectând la rândul său randamentul boabelor.
Apoi, fermierii vietnamezi s-au orientat către un fruct galben și urât mirositor – durianul.
Fructul – care este interzis în transportul public din Thailanda, Japonia, Singapore și Hong Kong din cauza mirosului său – se dovedește popular în China.
Iar fermierii vietnamezi își înlocuiesc culturile de cafea cu durian pentru a profita de această piață emergentă.
Cota de piață a durianului din Vietnam în China aproape s-a dublat între 2023 și 2024, iar unii estimează că această cultură este de cinci ori mai profitabilă decât cafeaua.
„Există o mulțime de cultivatori din Vietnam nemulțumiți de fluctuațiile prețurilor de pe piață, care s-au implicat foarte mult în creșterea durianului și apoi au inundat piața cu cantități din noua lor recoltă”, spune Firth.
În timp ce inundau China cu durian, exporturile de cafea Robusta au scăzut cu 50% în iunie față de luna iunie a anului precedent, iar stocurile sunt acum „aproape epuizate”, potrivit Organizației Internaționale a Cafelei.
Exportatorii din Columbia, Etiopia, Peru și Uganda și-au intensificat activitatea, dar nu au produs suficient pentru a atenua criza de pe piață.
„Chiar în momentul în care cererea de Robusta a început să se intensifice, lumea se străduia să găsească mai multă ofertă”, explică Judy Ganes.
Acest lucru înseamnă că boabele Robusta și Arabica se tranzacționează acum la niveluri aproape record pe piețele de mărfuri.
O furtună care se pregătește pe piață
Schimbarea economiei mondiale a cafelei are un impact asupra prețului cafelei dvs. de pe o stradă comercială? Răspunsul pe scurt: posibil.
Angrosistul Paul Armstrong crede că băutorii de cafea s-ar putea confrunta în curând cu perspectiva „nebunească” de a plăti mai mult de 5 lire sterline în Regatul Unit pentru doza lor de cafeină. „Este o furtună perfectă în acest moment”.
Armstrong, care conduce Carrara Coffee Roasters cu sediul în East Midlands, importă boabe din America de Sud și Asia, care sunt apoi prăjite și trimise cafenelelor din Marea Britanie.
El a declarat pentru BBC că și-a majorat recent prețurile, dar spune că de atunci costurile „s-au intensificat”.
El adaugă că, având în vedere că unele dintre contractele sale se încheie în următoarele luni, cafenelele pe care le deservește vor trebui să decidă în curând dacă vor transfera costurile mai mari asupra clienților lor.
Will Firth afirmă că, totuși, unele segmente ale industriei vor fi mai expuse decât altele. „Cafeaua comercială este cea care va suferi cea mai mare perturbare. Cafeaua instant, cafeaua de supermarket, cafeaua de la benzinărie – toate acestea vor crește.”
Dar există speranțe de reducere a prețurilor la orizont. Recolta de primăvară din Brazilia, care produce o treime din cafeaua mondială, este acum „crucială”, potrivit lui Felipe Barretto Croce, directorul general al FAFCoffees din Brazilia
„Toată lumea se uită la momentul în care vor reveni ploile”, spune el.
„Dacă acestea revin devreme, plantele ar trebui să fie suficient de sănătoase și înflorirea ar trebui să fie bună”.
Dar dacă ploile se vor întoarce abia în octombrie, adaugă el, previziunile privind randamentul pentru recolta de anul viitor vor scădea, iar stresul de pe piață va continua.
Pe termen lung, schimbările climatice reprezintă provocări serioase pentru industria globală a cafelei.
Un studiu din 2022 a concluzionat că, chiar dacă reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră, suprafața cea mai potrivită pentru cultivarea cafelei s-ar putea reduce cu 50% până în 2050.
O măsură de protejare a viitorului industriei, susținută de Croce, este o „primă verde” – o mică taxă percepută pe cafea, acordată fermierilor pentru a investi în practici agricole regenerative, care ajută la protejarea și susținerea viabilității terenurilor agricole.
Astfel, în timp ce fructele urât mirositoare sunt parțial responsabile pentru creșterea actuală a prețurilor, schimbările climatice ar putea, în cele din urmă, să afecteze accesibilitatea cafelei în anii următori.