Analiză Bloomberg: Creșterea inegală a inflației redesenează diviziunea est-vest a zonei euro. O creștere de 25% a propulsat nivelul prețurilor din Estonia dincolo de cel din Spania. Iar salariile nu țin pasul cu inflația

bani inflatie Foto: Pixabay

Creșterile de prețuri în țările mai mici din zona euro redesenează prăpastia economică dintre estul și vestul continentului, arată o analiză Bloomberg.

În regiunea baltică, unde inflația este cea mai rapidă din blocul comunitar și a depășit 25%, Estonia a văzut cum prețurile bunurilor și serviciilor au depășit Italia și Spania începând de anul trecut, devenind astfel cea mai scumpă țară din Europa Centrală și de Est. Slovacia și Slovenia câștigă, de asemenea, teren, iar acum nu mai sunt departe.

Întotdeauna s-a sperat ca fostele economii comuniste ale continentului să conveargă în timp cu vecinii lor mai bogați, ridicând standardele de viață pe parcurs. Dar natura șocului prețurilor înseamnă că salariile rămân în urmă, iar disparitățile salariale au determinat unul dintre cele mai mari valuri de emigrare a lucrătorilor către vestul mai bogat al Europei din ultimii ani.

Situația se datorează în parte politicii monetare comune a zonei euro, oficialii baltici contribuind doar cu întârziere la convingerea Băncii Centrale Europene de a majora ratele foarte scăzute ale dobânzii. O expunere mai mare la prețurile de piață pentru energie accentuează durerea.

Valul de inflație face ca estul Europei să fie mai scump

Nivelul relativ al prețurilor; media UE = 100

Sursa: Luminor / Notă: Date din august 2022

“Am ajuns foarte repede la nivelul mediu al prețurilor din Uniunea Europeană”, a declarat guvernatorul băncii centrale estoniene, Madis Muller. Dar “veniturile noastre încă nu sunt chiar la nivelul mediu european”.

Rezultatul este o putere de cumpărare în scădere, care este puțin probabil să recupereze nivelul de anul trecut până în 2024, potrivit unui studiu realizat de Banca Estoniei. Acest lucru va cântări asupra producției economice, care a fost în plină ascensiune după pandemie, dar care acum este în retragere.

Gospodăriile se află sub o presiune intensă, iar companiile care nu pot transfera costurile în creștere către clienți riscă să iasă din afaceri, a declarat Olavi Lepp, directorul executiv al Swedbank Estonia. Acest lucru ar putea pune la încercare rolul tradițional al Estoniei de exportator cu costuri reduse.

“Dacă ne uităm la Scandinavia și la Europa Centrală, se pune întrebarea dacă Estonia este un loc atractiv de unde să cumperi bunuri și servicii”, a declarat el pentru serviciul de știri baltic Delfi.

În timp ce firmele se confruntă cu perturbări pe termen scurt, schimbarea ar trebui să aducă beneficii pe termen lung, potrivit lui Lenno Uuskula, economist șef la Luminor din Tallinn. 

“Una după alta, companiile care nu își permit să plătească salariul mediu trebuie să închidă”, a spus Uuskula. “Apoi vor apărea noi angajatori care își pot permite să plătească salarii mai mari. Aceasta implică locuri de muncă cu valoare adăugată mai mare în Estonia.”

Această țară de 1,3 milioane de locuitori a crescut deja o industrie tehnologică care a contribuit la apariția Skype și a 10 startup-uri evaluate la peste 1 miliard de dolari, deși o parte din atracția pentru antreprenorii în devenire a fost costul mai scăzut al vieții.

“Suntem încă ieftini în comparație cu Europa de Vest”, a spus Uuskula. “Dar Varșovia este cu siguranță mai ieftină în acest moment”.

În Lituania, un alt membru baltic al zonei euro, șeful băncii centrale, Gediminas Simkus, subliniază, de asemenea, tranziția către o producție cu valoare adăugată mai mare și atribuie inflația mai rapidă în parte faptului că este o economie care se grăbește să ajungă la nivelul vecinilor săi mai bogați.

Simkus respinge recenta creștere bruscă a prețurilor, preferând să se concentreze pe un orizont mai lung. El subliniază, de asemenea, creșterile salariale care au depășit salariile din Italia, atunci când sunt ajustate pentru puterea de cumpărare, și vor beneficia și mai mult în 2023 de un salt al salariului minim.

“Avem un nivel mai ridicat al inflației, dar am avut și o creștere mai mare a salariilor în ultimii 10 ani”, a spus el. “Salariile au crescut de aproximativ 2,5 ori”, dar “prețurile nu s-au dublat în ultimul deceniu, așa că puterea de cumpărare reală a crescut cu siguranță”.

Făcând un zoom în afara creșterilor abrupte ale prețurilor din ultimele luni, Estonia ar putea și ea să privească în cele din urmă la o perioadă care a zguduit-o mai aproape de rândurile celor mai bogați occidentali ai Europei.

Dar, pe termen scurt, călătoria va rămâne accidentată: Economiștii intervievați de Bloomberg consideră că inflația va rămâne anul viitor aproape de două cifre – mai mult decât prevede banca centrală. 

 

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *