Analiză: Cererea de credite pentru IMM-uri, în creștere cu 38% pe fondul majorării costurilor operaționale din cauza inflației

banca, credit, calcule, calculator

Aproape jumătate (44%) dintre IMM-urile românești se confruntă cu majorări ale costurilor operaționale în contextul inflației ridicate. Scumpirile materiilor prime, serviciilor și utilităților pun multe firme românești în dificultate.

Drept urmare,  pentru a face față provocărilor financiare, tot mai multe companii apelează la împrumuturi rapide nebancare, arată o analiză Simplu Credit, o instituție financiară nebancară.  

În plus, creșterea dobânzilor bancare și înăsprirea condiților de creditare accentuează și mai mult vulnerabilitatea acestor companii. 

În primele 9 luni din 2022, Simplu Credit a înregistrat o creștere de 38,2% a volumului cererilor de credite pentru IMM-uri, față de perioada similară a anului trecut. 83% dintre antreprenori au solicitat credite pentru capitalul de lucru, pentru a-și acoperi cheltuielile necesare activității firmei.

Totodată, 9% dintre IMM-uri au ales să preîntâmpine întârzierile de plată ale clienților cu ajutorul unui credit de tip factoring, care le permite acestora să încaseze până la 80% din valoarea facturilor emise către clienți. Puține IMM-uri au avut în plan să investească în dezvoltarea afacerii în 2022, cererea pentru credite de investiții fiind doar 6%. Restul de 1% au fost soluții de refinanțare a creditelor încheiate la alte instituții de tip IFN.

Suma medie solicitată de clienții corporate a fost de 178.000 RON, în creștere cu 6,6% față de 167.000 RON în 2021. Aproximativ jumătate dintre cereri au venit din partea companiilor de comerț și construcții. Pe lângă acestea, solicitările au venit și din diverse alte domenii de activitate, de la transport, producție, curierat, la agricultură, alimentație, sănătate etc. 

Principalele provocări ale IMM-urilor în 2022 

Alături de costurile operaționale ridicate, în topul celor mai mari provocări ale IMM-urilor în acest an se află deficitul de forță de muncă – 41% dintre companiile respondente întâmpină obstacole în recrutarea de personal calificat. 

Pe lângă aceste probleme, întreprinderile resimt impactul economic și social al conflicul din Ucraina: 27% dintre IMM-uri sunt afectate de criza energetică, 19% înregistrează scăderi ale vânzărilor determinate de reducerea consumului, iar 16% se confruntă cu întârzieri în producție/ logistică sau cu un deficit de materii prime ca urmare a blocajelor din lanțurile de aprovizionare. 

Riscuri pentru mediul de afaceri în 2023 

Având în vedere condițiile economice nefavorabile și tensiunile geopolitice, companiile estimează că provocările și riscurile pentru mediul de afaceri se vor menține la un nivel ridicat și în perioada următoare. 

Aproape jumătate (47%) dintre IMM-uri se așteaptă ca inflația/instabilitatea de pe piața financiară să le influențeze activitatea în următoarele 12 luni, în timp ce criza de forță de muncă va continua să fie o preocupare pentru 25% dintre acestea. Instabilitatea geopolitică generată de conflictul din Ucraina este percepută ca un factor de risc de către 23% dintre companiile respondente, iar 12% se așteaptă la eventuale noi perturbări în lanțul de aprovizionare. Riscurile cibernetice se află pe ultimul loc în topul preocupărilor, fiind un motiv de îngrijorare pentru 6% dintre întreprinderi. 

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *