Analiză CITR: Numărul companiilor de impact în insolvență iminentă crește cu 18%, iar cele aflate în dificultate sunt la maximul din 2013

insolventa, faliment Sursa foto: Pixabay

Compania CITR, activă pe piața de insolvență și restructurare din România, susține că numărul companiilor de impact aflate în insolvență iminentă crește cu 18%, de la 6.949 la 8.190, iar cel al companiilor de impact aflate în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent. Studiul a fost realizat pe baza celor mai actuale date financiare oficiale, raportat la situația financiară a companiilor la începutul anului 2024.

Prin „companie de impact” CITR se referă la companiile cu active mai mari de un milion de euro. Aceste companii generează cea mai mare parte din cifra de afaceri raportată la nivel național.  În anul 2023, acestea au reprezentat 83% din economie, conform analizei.

„Nu vorbim despre o criză sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor în 2023, vorbim de o lipsă acută de performanță, multianuală și relevantă statistic, materializată în rezultate slabe și indicatori sub nivelul optim”, declară Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Conform analizei, dintre companiile de impact, aproximativ 17% sunt recent intrate în această categorie și includ atât companii nou înființate, cât și companii care, în anul precedent, nu atingeau pragul de active mai mari de 1 milion de euro. 7.161 de companii noi au intrat în categoria celor de impact, iar 26% dintre ele sunt deja într-o situație de insolvență iminentă. Companiile nou intrate în zona de insolvență iminentă, prin migrare de la o categorie la alta, sau nou intrate în rândul companii de impact, provin în principal din cinci industrii: Construcții (25%), Agricultură, silvicultură și pescuit (14%), Tranzacții imobiliare (13%),  Comerț cu ridicata și cu amănuntul (12%), Tranzacții imobiliare (13%). Se menține astfel, și în 2023, clasamentul industriilor cu cele mai multe companii afectate.

47% dintre companiile de impact aflate în stare de dificultate, conform statisticilor, amână de trei ani accesarea unei măsuri de restructurare.

Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 de miliarde de Euro, la 228 de miliarde de Euro.

Cifra de afaceri totală a companiilor aflate în dificultate la începutul lui 2024 a fost de 140 de miliarde de euro, echivalentul a 33% din totalul volumului de afaceri înregistrat de companiile de impact.

Numărul companiilor de impact a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, atingând un total de 43.241 la începutul lui 2024. Dintre acestea, 24.748 sunt considerate companii „finanțabile”, capabile să-și gestioneze datoriile și să acceseze noi surse de finanțare. Pe de altă parte, 8.190 companii sunt într-o situație de insolvență iminentă.

Performanța companiilor de impact: crește cifra de afaceri, scade profitabilitatea

În ciuda creșterii cifrei de afaceri cu 4%, rezultatul net al companiilor a scăzut cu 8%, sugerând o presiune semnificativă asupra costurilor de operare și o dificultate în gestionarea eficientă a resurselor financiare. De asemenea, activele totale ale acestor companii au crescut cu 6% – situație în care se observă dificultăți în recuperarea creanțelor -, iar datoriile au urcat cu 8%, subliniind astfel tendința de îndatorare crescută​. Toate aceste aspecte relevă o fragilitate crescută și o acumulare de datorii care pot avea un efect în lanț în anumite industrii sau pe parcursul unor lanțuri de aprovizionare.” a concluzionat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Cele mai afectate industrii

Companiile românești de impact generează 83% din cifra de afaceri la nivel național.

În prezent 43% din totalul companiilor de impact, echivalentul a 18.493 societăți, sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă, susține compania activă pe piața de insolvențe.

Situația economică s-a înrăutățit în perioada analizată pentru majoritatea companiilor, doar 16% din acestea reușind să își îmbunătățească poziția financiară, migrând din zona de dificultate în zona finanțabilă.

Majoritatea companiilor de impact în stare de dificultate vin din industrii precum:

  • Companiile din industria construcțiilor reprezintă 21% din numărul total al companiilor aflate în dificultate;
  • Companiile din comerț reprezintă 21% din numărul total al companiilor aflate în dificultate;
  • 11% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din industria tranzacțiilor imobiliare;
  • 10% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din industria prelucrătoare;
  • 10% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din agricultură.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: