Analiză, de 1 Iunie. Un loc de joacă pe zi în România: 360 de proiecte noi la nivel național. Doar jumătate din cele construite sunt în spații publice în care copiii au acces neîngrădit/ Investițiile sectorului privat sunt reduse

loc de joaca 2

În marile orașe din România, accesul la spații de agrement e problematic – marile parcuri sunt puține și accesibile doar cu mașina din cartiere, iar în noile dezvoltări urbane “locurile de joacă” sunt mai ales mici spații înghesuite între blocuri, tapetate cu mochetă verde și mobilate cu un tobogan. Câteva investiții sunt în pregătire: în nou loc de joacă se construiește în România în fiecare zi, în condițiile în care majoritatea proiectelor sunt noi (360), dintr-un total de 628 de șantiere și proiecte ce reprezintă și construirea de spații destinate copiilor, arată o analiză a companiei IBC Focus. Merită subliniat însă că investițiile private sunt reduse și doar puțin peste jumătate din locurile de joacă construite sunt în spații publice în care copiii pot avea acces neîngrădit. Și numai 5-7% dintre spațiile de joacă create au și echipamente pentru copiii cu dizabilități.

Cele mai multe astfel de proiecte sunt în Timiș (35), Cluj (33) și Sibiu (28). Cu 27 de locuri de joacă, Bucureștiul este urmat de județele Bihor (cu 26 de locuri de joacă noi) și Constanța (25 locuri de joacă).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

IBC Focus a monitorizat în ultimul an (mai 2021 – mai 2022), prin platforma Victa.ro, 628 de șantiere și proiecte ce reprezintă și construirea de locuri de joacă.

După stadiul construcției, cele mai multe proiecte, aproape jumătate, sunt în faza de construcție (198) sau imediat premergătoare construcției. Circa o treime dintre locurile de joacă sunt în faza de proiectare (205) și autorizare (21).

“Majoritatea proiectelor sunt noi – 360, la nivel național. Practic, putem spune că în fiecare zi în România se construiește un nou loc de joacă. Un sfert dintre proiectele monitorizate sunt locuri de joacă existente care se află în modernizare în prezent”, a declarat Andrei Spătaru, CEO al companiei IBC Focus.

Analiza IBC Focus nu a luat în calcul achizițiile directe făcute de diverse autorități pentru echipamente de locuri de joacă. Conform SEAP, în ultimile 12 luni au fost identificate circa 100 de astfel de achiziții, iar valoric nu sunt reprezentative.

De remarcat că statul este cel mai mare și important investitor în crearea de locuri de joacă pentru copii. “Sectorul privat contribuie la realizarea de locuri de joacă, dar investițiile sunt reduse – de exemplu, în cazul ansamblurilor imobiliare care uneori sunt obligate să creeze spații de joacă, puțini sunt aceia care investesc în calitate. Mai mult, spațiile nu sunt întreținute corespunzător pentru că puține ansambluri mai investesc ulterior în întreținerea locurilor de joacă”, menționează analiza.

Tot în zona privată mai sunt hotelurile și pensiunile, care creează spații mici de joacă pentru a atrage familii – dar nici aici investițiile nu sunt semnificative.

Deşi nu sunt numeroase, cele mai moderne investiții în locuri de joacă sunt realizate de către investitori privați, marea majoritate fiind dezvoltate ca businessuri antreprenoriale noi. Aceste investiții pot fi remarcate de obicei în marile centre comerciale (mall-uri) sau în spații tematice dedicate.

Datele analizate de IBC Focus arată că statul rămane cel mai important investitor în crearea de locuri și spații de joacă pentru copii. Peste 80% din locurile de joacă monitorizate sunt cu finanțare de la stat. Însă şi aici este o mențiune importantă. Aproape jumătate (45%) din locurile de joacă anunțate sunt create în cadrul grădinițelor, școlilor și creșelor. În general, aceste locuri de joacă nu sunt deschise publicului larg. În prezent, există în lucru un proiect legislativ care își propune să permită folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program.

Astfel, puțin peste jumătate din locurile de joacă construite sunt în spații publice în care copiii pot avea acces neîngrădit.

O altă concluzie importantă, capitol la care s-ar putea face progrese este legată de spațiile de joacă care au și echipamente de joacă destinate copiilor cu dizabilități.  “Estimez că doar 5-7% dintre spațiile de joacă create în România au și echipamente accesibile copiilor cu dizabilități,” spune Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Printre proiectele reprezentative în lucru se numără spații care fac parte din proiecte imobiliare: Ansamblu rezidențial 10 imobile locuințe colective, spații depozitare, locuri de joacă – Brașov sau un ansamblu rezidențial cu 87 apartamente și servicii în București, dar și un ansamblu educațional compus din școală, grădinitță, spații verzi, terenuri de sport, zone de joacă, tot în București.

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: