Analiză. Dezvoltatorii continuă investițiile în turism în 2022. Constanța, destinația favorită pentru noile șantiere

proiect casute Constanta Foto: Victa.ro

382 de proiecte din domeniul Hotel și Relaxare erau în construcție la nivel național, la finalul anului trecut, conform platformei Victa, dezvoltată de consultanții de la IBC Focus. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 3,95 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 8,73 miliarde lei, arată datele adunate în ultimele 30 de zile. Constanța a fost anul trecut una dintre cele mai populare destinații pentru turiști și este și favorita investitorilor pe acest segment.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează județul de la malul mării, Constanța contabilizând 34 proiecte, arată datele publicate pe platforma proprie, Hotelinvest.ro. Sunt 25 de proiecte în lucru în București, la care se adaugă încă 14 în Ilfov, 24 în Bihor și 21 în Cluj.

Imagine: IBC Focus

Așadar, s-au lansat și proiecte noi anul trecut (proiecte care ar trebui să continue în 2022), deși o parte dintre investițiile în domeniu au fost direcționate înspre reabilitări și modernizări.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Domeniul HoReCa, deși greu încercat în perioada pandemiei – unele date arată pierderi financiare de 30-70% – reușește totuși să se mențină pe un trend ascendent în sectorul de construcții. La începutul pandemiei vorbeam despre faptul că mulți investitori au decis că este un moment oportun pentru reabilitări și modernizări. Ei bine, nu s-au lăsat mai prejos nici cei care au pus bazele unor proiecte noi în acest sector. Pentru anul 2021, cu ajutorul asistentei virtuale de vânzare la șantierele din România au fost monitorizate peste 3.800 de proiecte din domeniul Hotel &Relaxare la nivel național. În topul celor mai active județe s-au poziționat Constanța, Bihor și Cluj”, spune, pentru Economedia, Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

În cursul anului trecut, în România s-au aflat în derulare 26.269 de proiecte, în diverse stadii de evoluție, conform datelor centralizate la solicitarea Economedia.

Cinci dintre cele mai mari unități de turism/ relaxare aflate în lucru sunt în Constanța: printre acestea un aparthotel cu funcțiuni complementare, de 11 etaje și 15.000 mp și un complex hotelier cu 41 de căsuțe de vacanță (13.500 mp). Se lucrează și la un imobil cu spații pentru locuințe de vacanță, alimentație publică, servicii și comert, cu 178 apartamente. Analiza IBC Focus mai menționează și un complex de trei imobile cu funcțiune turistică, spații comerciale și servicii, cu 285 apartamente, tot în Constanța și un aparthotel cu 111 apartamente în Mamaia.

Pandemia și tichetele de vacanță au influențat piața turismului în 2021

Turismul a fost unul dintre cele mai lovite sectoare în pandemie, dar anul trecut românii și-au petrecut totuși vancațele în destinații din țară, spun specialiștii din piață. Voucherele de vacanță au impulsionat, de asemenea, sectorul.

Cifrele oficiale arată creșteri în turism. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au crescut în primele 11 luni din 2021 cu 45,1% comparativ cu perioada similară a anului anterior, până la 8,697 milioane, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Sosirile turiştilor români reprezintă 91% din total.

Constanța a fost una dintre cele mai active destinații. Astfel, în primele 11 luni ale anului trecut, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Constanţa (1,256 milioane), Braşov (926.400) și Municipiul Bucureşti (834.600).

Potrivit unui sondaj realizat de Travelminit.ro, 21% dintre respondenți au declarat că au călătorit în România datorită tichetelor de vacanță din partea statului. Stațiunile montane (votate de 75% dintre respondenți) și cele de pe litoralul românesc (votate și ele în proporție de 44%) sunt destinațiile în care turiștii români au folosit voucherele de vacanță cel mai des.

Ca urmare a pandemiei și a restricțiilor de circulație internațională, turismul din România a crescut semnificativ, țara noastră a devenit principala destinație de vacanță pentru români. Iar acordarea acestor tichete nu a făcut decât stimuleze și mai mult entuziasmul lor pentru locurile din România. Voucherele de vacanță au avut un rol important pentru industrie, pe de o parte, și pentru turiști, pe de altă parte. Au facilitat mai multe rezervări, mai ales că aproape toate unitățile de cazare acceptă acum și plata cu vouchere de vacanță, și au ajutat turiștii să călătorească mai des în România”, a declarat Rigo Ferenc, CEO Travelminit.ro. Tichetele se vor acorda și în acest an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: