Usturoiul din import care ajunge pe piața românească nu este nici pe departe atât de copleșitor cantitativ pe cât a ajuns opinia publică să creadă, din cauza mesajelor vehiculate în presă și pe rețelele de socializare, scrie G4Food.
Am auzit/citit deseori comentarii de genul ”usturoiul din import inundă piața românească”, ”nu mai găsești pe nicăieri usturoi românesc, e plin de usturoi din China”, ”nu mai producem usturoi de-al nostru”, ”ce usturoi aveam odată”, etc.
Ei bine, datele statistice consultate de G4Food contrazic aceste opinii, ajunse până la nivelul unui mit urban.
Cât importăm
Importurile totale ( din țări UE și din țări non-UE ) au însumat în 2023 cantitatea de 6.307,3 tone, potrivit platformei World Integrated Trade Solution a Băncii Mondiale.
Cea mai mare cantitate a fost importată din Olanda: 3.613,3 tone. Din Turcia am cumpărat 867,6 tone. Din Germania, 425,9 tone. Din Spania, 616,7 tone. Din Turcia, 867,6 tone. Din China, 263 tone.
Cât producem
Producția internă de usturoi uscat a fost anul trecut de 45.801 tone, potrivit INS. Rezultă că importurile totale au reprezentat anul trecut 13,77% din producția internă. Un astfel de procent nu susține termenul de ”inundație”! Ar trebui ca procentul acesta să sară de 30% ca să putem vorbi de o invadare a pieței interne de un produs sau altul.
Statul român, începând cu anul 2018 ( guvernul era condus la acea vreme de Viorica Dăncilă – PSD ), derulează anual o schemă de ajutor de minimis, susținută din bugetul național.
Cuantumul este de 3.000 de euro/ha. Valoarea maximă a schemei de minimis este anul acesta de 4.230.000 de euro.