Analiză. Harta marilor industrii exportatoare din UE. România e reprezentată de sectorul auto/ Domeniul a ajuns să reprezinte aproapte jumătate din exporturile țării

Departamentul Caroserie, sudura, brate robotice, roboti Sursă foto: Dacia

Automobilele și petrolul domină exporturile UE, arată o hartă realizată de platforma Voronoi a Visual Capitalist. România e reprezentată pe harta continentului de industria auto. De altfel, conform celor mai recente statistici de la nivel național, acest sector a ajuns să reprezinte aproape jumătate din exporturile României.

În întreaga UE, automobilele și petrolul sunt cele mai frecvente categorii de top, arată analiza platformei. Irlanda are o industrie farmaceutică semnificativă, găzduind companii importante precum Pfizer, Johnson & Johnson, Merck și Novartis. Țările de Jos au exportat petrol rafinat în valoare de 68,1 miliarde de dolari în 2022, ocupând locul al treilea în topul celor mai mari exportatori la nivel global. Țara găzduiește BP Rotterdam Refinery, cea mai mare rafinărie de petrol din Europa.

România e reprezentată pe această hartă de industria auto, cu exporturi de 7 miliarde de dolari, mai puțin decât vecinii maghiari, în cazul cărora tot mașinile conduc în clasament, dar cu 12 miliarde de dolari.

Principalul produs de export (în funcție de valoarea exportului) al fiecărei țări din UE:

 

Datele au fost obținute de la Observatorul complexității economice. Date începând cu 2022.

Principalele destinații de export din UE: China, SUA, Regatul Unit (Eurostat)

Datele Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, arată că importurile de bunuri din UE au scăzut cu 2,9% în primul trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2023, în timp ce exporturile de bunuri au crescut cu 0,3 % în această perioadă.

În ceea ce privește exporturile UE către principalii săi parteneri, ponderea Chinei a scăzut (-0,3 puncte procentuale) în primul trimestru din 2024, comparativ cu primul trimestru din 2023. În aceeași perioadă, cotele pentru Statele Unite (+1,1 pp), Regatul Unit (+0,4 pp) și Elveția (+0,1 pp) au crescut.

 

Exporturile din România în 2024: Mașinile și echipamentele de transport se apropie de jumătate din total (INS)

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în primele patru luni ale anului, exporturile României au însumat 31,288 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 40,609 miliarde de euro. În primele patru luni ale anului, exporturile au crescut cu 0,8%, iar importurile au crescut cu 1,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deficitul balanţei comerciale în primele patru luni a fost de 9,320 de miliarde euro, mai mare cu 440,1 milioane euro (+5,0%) decât cel înregistrat anul trecut.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,2% la export şi 36,1% la import) şi alte produse manufacturate (29,4% la export şi 28,4% la import).

În perioada 1.I-30.IV 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,2% la export şi 36,1% la import) şi alte produse manufacturate) (29,4% la export şi 28,4% la import).

Datele INS confirmă că industria auto rămâne în topul celor mai mari exportatori ai României, arată o analiză Economedia de la începutul anului. Clasamentul primelor trei companii a fost și în 2023 condus de marii producători Dacia și Ford, plus Star Assembly, filiala deținută integral de compania germană Mercedes-Benz AG, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), la solicitarea Economedia. În primele 10 luni din 2023, valoarea totală a exporturilor primelor zece companii a ajuns la 13,9 miliarde euro, având o pondere de 17,7% din totalul exporturilor. În ceea ce privește primele 20 de companii, valoarea cumulată a exporturilor a ajuns la 20,5 miliarde euro, adică 25,9% din total. Podiumul este dominat de ani buni de industria auto, însă pe datele din primele 10 luni pe locul 4 și 5 au urcat companii din petrol, Rompetrol Rafinare, respectiv OMV Petrom.

Sursă foto: Dacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *