Analiză imobiliară: Un român are nevoie de 103,8 salarii medii pentru un apartament nou în București/ 2022 ar putea aduce un nou record de locuințe finalizate în Capitală și împrejurimi

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În luna septembrie a acestui an, erau necesare 103,8 salarii medii (8,6 ani) la nivel național pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere în București, comparativ  cu 102,3 salarii medii (sau 8,5 ani) în septembrie 2021, arată calculele consultanților de la SVN România

Numărul caselor și apartamentelor vândute în București și Ilfov în primele 10 luni din acest an a fost cu 9,16% mai mare față de rezultatul din primele 10 luni ale anului anterior, stablindu-se astfel un nou record pentru perioada post-decembristă. 2022 ar putea aduce un nou record de locuințe finalizate în București și împrejurimi, după ce în primele șase luni s-a înregistrat o creștere anuală de 14,7%

2022 va duce cel mai probabil la înregistrarea unor noi rezultate record pe piața rezidențială din București și împrejurimi din punct de vedere al numărului de case și apartamente vândute, cât și, posibil, din punct de vedere al numărului de locuințe finalizate, relevă un raport întocmit de compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor oficiale.

Astfel, peste 52.000 de locuințe au fost vândute în București și împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. 2021 a fost de altfel cel mai bun an din istoria modernă a pieței rezidențiale din România, cu o creștere de 37% a numărului de locuințe vândute în Capitală și împrejurimi față de 2020, care la rândul său s-a încheiat cu o creștere de 5,3% față de 2019.

Concomitent, peste 27.000 de noi locuințe se aflau la începutul acestui an în construcție în București și zonele limitrofe, potrivit datelor SVN Romania, acesta fiind cel mai mare număr din istoria recentă, anul curent putând să aducă astfel un nou record de livrări în cea mai mare piață rezidențială regională din țară. Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arată că în primele șase luni din 2022 au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe în regiune față de perioada similară din 2021.

”2022 a fost un nou an foarte bun pentru piața de profil, în ciuda contextului general nefavorabil, a creșterii constante a ratei inflației și a dobânzilor bancare și a estimărilor constant negative. 2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuințe noi care se vor finaliza în București și împrejurimi și implicit mai puține tranzacții, ținând cont și că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute. Cumulat, ultimii trei ani au adus o creștere cumulată de peste 53% a numărului de locuințe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, a comentat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Rezultatele din 2022 au fost obținute într-un context în care accesibilitatea cumpărării unei noi locuințe s-a menținut la un nivel satisfăcător potrivit indicelui de profil calculat de către SVN Romania pe baza prețurilor medii și a statisticilor referitoare la salariul mediu la nivel național.

Astfel, în luna septembrie a acestui an erau necesare 103,8 salarii medii (8,6 ani) la nivel național pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătrați utili) în București, comparativ cu 102,3 salarii medii (sau 8,5 ani) în septembrie 2021, marcând o depreciere de 1,5% în ultimele 12 luni marcate un context extrem de nefavorabil.

Pentru ultimele 12 luni a fost luată în calcul o majorare de preț de aproximativ 16% pe segmentul nou, o creștere salarială de 13,8% la nivel național, în timp ce cursul de schimb leu-euro s-a menținut stabil. Valoarea actuală a indicelui SVN este de aproape patru ori mai mică comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când erau necesare 393 de salarii medii (aproape 33 de ani) pentru a cumpăra același apartament în București. Statisticile oficiale mai arată că peste 50% dintre tranzacțiile din regiune sunt realizate exclusiv din surse proprii, fără a apela la o finanțare bancară.

Cum devin locuințele tot mai inaccesibile

O analiză Colliers din vară arăta că, pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflației, cât și sub cea a creșterii prețurilor rezidențiale. Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioadă de cel puțin 8 ani, arătau datele analiștilor.

De câți ani și câte salarii e nevoie pentru o locuință în capitalele din regiune?

Potrivit unei cercetări realizate de portalul ungar Ingatlan.com anul trecut, în Capitala Ungariei putea fi cumpărat un apartament cu o suprafaţă de 50 metri pătraţi timp de 8,5 ani dintr-un salariu mediu net, la Praga este nevoie de 8,6 ani, iar în Varşovia de 8,8 ani. La Bratislava, timpul mediu de economisire este de aproximativ 11 ani. Din datele cercetării a mai rezultat că, deși prețul pe metru pătrat este cel mai mic în Capitala României (un apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi costă 28,5 milioane de forinți), în București un apartament poate fi cumpărat timp de peste nouă ani dintr-un salariu mediu net.

Portalul a examinat, pe baza datelor oficiale, câţi ani sunt necesari pentru a achiziţiona o casă dintr-un salariu mediu la Budapesta, Praga, Bratislava, Varşovia şi la Bucureşti.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *