Analiză. Investitorii pregătesc proiecte industriale și logistice de 6 miliarde de lei în România. Cel mai activ județ e Bihorul

hala logistica Sursa foto: Pixabay

Crește activitatea în sectorul industrial – logistic la început de primăvară: peste 900 de proiecte sunt în lucru, în diverse stadii, la nivel național, potrivit companiei de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere în România. Investițiile necesare pentru realizarea acestora ar fi de aproximativ 6 miliarde de lei, dar cele mai multe proiecte sunt deocamdată în stadii incipiente, în curs de proiectare sau autorizare. Peste jumătate dintre investițiile monitorizate sunt spații de depozitare.

Mai precis, în luna martie au fost monitorizate 905 proiecte, în creștere cu 8,7% față de luna februarie. Cumulat, suprafața acestora este de 2,63 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 6,03 miliarde de lei.

Cele mai multe investiții au fost concentrate în Bihor- județ care cumulează 81 de proiecte. De asemenea, un număr însemnat de proiecte a fost identificat și în Ilfov, județ care a cumulat un total de 78 investiții investiții.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

La polul opus se poziționează județe precum Mehedinți și Teleorman, cu 3 și, respectiv, 4 proiecte monitorizate în martie.

 

Bihorul își păstrează poziția fruntașă și la categoria suprafețelor alocate pentru proiectele industriale, cu un total de peste 500 mii mp. Suprafețe considerabile se pregătesc și în județele Constanța (peste 300 mii mp) și Ilfov (peste 200 mii mp).

“Și în luna martie observăm un interes crescut pentru spațiile de depozitare, iar mai mult de jumătate dintre investițiile monitorizate sunt de acest tip. Vorbim despre un total de 484 astfel de proiecte identificate la nivel național. Valori semnificative regăsim și în dreptul spațiilor de producție (276 investiții), atelierelor de reciclare (110 investiții) și proiectelor de tip zoo/bio tehnie (105 investiții). Deși în creșere comparativ cu luna precedentă, la coada clasamentului se poziționează spălătoriile auto, unde datele indică doar 89 proiecte”, arată analiza IBC Focus, publicată pe platforma proprie, Infohale.ro.

88% din proiecte au finanțare privată.

În luna martie, proiectele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 1000 și 3000 mp, se plasează în topul preferințelor pentru dezvoltatori. În această perioadă, au fost identificate 427 investiții medii, 321 de mici dimensiuni și 157 mari.

Majoritatea investițiilor industriale urmează să demareze, aflându-se în prezent în stadii incipiente, arată analiza. Este vorba despre 5 proiecte în intenție, 15 în proiectare, 580 în autorizare și 107 înainte de construcție. “Totuși, putem observa că a crecut numărul proiectelor în construcție, de la 74 în ianuarie la 98 în martie”, arată analiza.

Printre cele mai importane proiecte în lucru este cel pentru Parcul Industrial Logistic Simand din Arad, aflat în stadiul de autorizare. Acesta presupune o investiție estimată la 288 milioane lei și ocupă o suprafață de 240.000 mp.

Un alt proiect cu o dimensiune considerabilă este un Hub logistic cu 7 hale de producție și depozitare. Acesta se află în stadiul de construcție, presupune o investiție estimată la 130 milioane lei și se întinde pe 233.953 mp.

Un alt proiect important este Parcul mixt Constanta Business Park: hale de depozitare și logistică, spații comerciale, spații de cazare și alimentație publică, finalizat la finalul lunii martie. Parcul ocupă o suprafață de 210.000 mp.

Companiile de construcții cu cele mai multe proiecte în sectorul Industrial și Retail în martie sunt Wincon din Cluj, Sagex Construct, Igna Construct, Willy Naessens Romania și Pomponio, arată raportul de piață de luna martie.

Grafic: IBC Focus, raport martie

 

Astfel, cererea de spații industriale a depășit pragul de un milion de metri pătrați în 2021 pentru prima dată în istorie, activitatea de închiriere fiind alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătrați) din suprafața tranzacționată, după cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Companiile au accelerat planurile de închirere de spații industriale și logistice în ultimul trimestru, contractând un nivel record de spații, de 441.000 metri pătrați, nivel ce reprezintă 44% din suprafața tranzacționată în 2021.

Valoarea totală a investițiilor imobiliare s-a apropiat de 900 de milioane de euro în România în 2021, potrivit consultanților Colliers România, iar spațiile industriale și logistice  au reprezentat 29% din total.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pierzi 100000 de lei intr-un an si canstigi 5000lei in alt an. Platesti impozit pe castig! La pierdere statul nu se baga!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.