Analiză Lancet: Jocurile de noroc dăunează la fel de mult sănătății ca alcoolul și țigările. 16% dintre adulții și 26% dintre adolescenții care joacă în cazinourile online sau la slot machines (păcănele) prezintă tulburări

jocuri de noroc, pacanele, casino, cazino, pariuri Foto: Unsplash / Steve Sawusch

Jocurile de noroc sunt la fel de dăunătoare sănătății precum alcoolul și țigările, astfel încât tulburările din cauza acestiora se intensifică tot mai mult, potrivit unui studiu realizat de Lancet. Mai precis, 16% dintre adulții și 26% dintre adolescenții care joacă în cazinourile online sau la slot machines (păcănele), și 9% dintre adulții și 16% dintre adolescenții ce practică pariurile sportive prezintă tulburări din cauza acestora.

Potrivit raportului, industria globală a jocurilor de noroc se extinde din ce în ce mai rapid, iar pierderile nete ale consumatorilor până în anul 2028 sunt estimate să ajungă la aproape 700 de miliarde dolari. Devoltarea industriei este alimentată de jocurile de noroc online care sunt pe zi ce trece tot mai multe, de nivelul extrem de ușor de accesibilitate prin intermediul telefoanelor mobile,  de legalizarea sporită și introducerea jocuri de noroc comerciale în zone noi. Expansiunea recentă este cea mai notabilă în țările cu venituri mici și medii, unde infrastructura de reglementare este adesea slabă.

Jocurile de noroc, cel puțin într-o anumită formă, sunt acum permise legal în mai mult de 80% din țările din întreaga lume. Digitalizarea a transformat producția și operarea jocurilor de noroc comerciale, dar consecințele acestei schimbări și efectele sale dăunătoare asupra consumatorilor nu au fost încă pe deplin recunoscute. Producția de jocuri de noroc online este interconectată cu un ecosistem de software, infrastructură de tehnologie a informației și servicii de tehnologie financiară. Industria jocurilor de noroc comerciale a dezvoltat, de asemenea, parteneriate puternice în media și social media. Sponsorizarea și parteneriatul cu organizații sportive profesionale oferă operatorilor de jocuri de noroc oportunități de marketing cu noi audiențe uriașe. Acest ecosistem corporativ de anvergură și interdependent deține în mod colectiv o influență substanțială asupra politicii și are mai multe puncte de contact prin care să atragă consumatorii. Procesul de promovare este dăunător atât pentru adulți cât și pentru adolescenți.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

La nivel global, 450 de milioane de oameni simt nevoia constantă de a juca, iar 80 de milioane prezintă tulburări. Nu mai pot controla dorința de a juca cu toate că această practică le aduce probleme în viața personală și profesională. Dependența nu se rezumă doar în rândul bărbaților. Conform analizei Lancet, un procentaj de peste 54% și peste 25% dintre femei prezintă această problemă, iar peste 308 de milioane de bărbați și peste 140 de milioane riscă să devină victimele jocurilor de noroc.

„Majoritatea oamenilor se gândesc la un cazino clasic din Las Vegas sau la achiziționarea unui bilet de loterie atunci când se gândesc la jocurile de noroc. Ei nu se gândesc la marile companii de tehnologie care utilizează o varietate de tehnici pentru a convinge mai mulți oameni să se implice mai frecvent într-un produs care poate prezenta riscuri substanțiale pentru sănătate, dar aceasta este realitatea jocurilor de noroc de astăzi”, a declarat Heather Wardle, co-președinte al Comisiei Lancet și specialist în practica jocurilor de noroc.

În consecință, conform raportului, Comisia de Sănătate Publică Lancet sugerează luarea de măsuri imediate. Consecințele jocurilor de noroc sunt identificate de aceasta la un nivel la fel de grav precum cele produse de alcool și tigări.

Conștientizarea riscurilor jocurilor de noroc pentru sănătatea publicului are o descendență lungă. Tulburarea jocurilor de noroc a fost recunoscută în ICD (Clasificarea statistică internațională a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite)  în 1977, urmată de Asociația Americană de Psihiatrie DSM (Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale) în 1980. Până în 1994, cercetătorii din domeniul jocurilor de noroc au cerut comunității de sănătate publică să fie atentă la amenințarea extinderii legalizării jocurilor de noroc, subliniind nevoia de finanțare pentru prevenirea și tratarea celor care devin bolnavi din cauza acestora. În contextul actual comisia susține că problema necesită să fie tratată cu cât mai multă seriozitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: