Analiză: Livrările de spații de retail în România vor crește semnificativ în 2023, până la un maxim al ultimilor șase ani. Care sunt cele mai mari proiecte?

promenada mall Foto: BD Lemntech, Promenada Mall

Dezvoltatorii au livrat anul trecut aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații de retail, 80% reprezentând parcuri de retail, București, Timișoara, Pitești, Turda, Baia Mare, Slatina, Miercurea Ciuc fiind printre orașele care au beneficiat de astfel de investiții. Livrările vor crește semnificativ în 2023, în condițiile în care în prezent peste 230.000 de metri de pătrați spații de retail sunt în construcție și au ca termen de livrare finalul anului, reprezentând un maxim al ultimilor șase ani, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimul trimestru din 2022 au fost livrate proiecte de retail cu o suprafață cumulată de 20.000 metri pătrați. Stocul de spații de retail la nivel național se situa la finalul anului trecut la nivelul de 4,2 milioane de metri pătrați, din care 56% reprezintă facilități de tip mall, 38% parcuri de retail și 6% galerii comerciale.

După o perioadă de câțiva ani în care atenția dezvoltatorilor a fost către parcurile de retail, acestea din urmă cumulând peste 80% din noile livrări, în următorii trei ani activitatea de dezvoltare va fi dominată de proiectele de tip mall, proiecte ce reprezintă mai mult de 60% din totalul spațiilor noi estimate a fi construite până în 2025 la nivel național.

”Anul 2022, dar și planurile pe care dezvoltatorii le au pentru următorii trei ani, reprezintă încă o dovadă că retailul tradițional va continua să ocupe un loc esențial în peisajul imobiliar, în primul rând pentru că mall-urile, parcurile de retail sau galeriile comerciale nu mai înseamnă doar un loc în care poți face cumpărăturile. Acestea asigură ecosistemul perfect pentru brandurile noi care doresc să intre pe piață, dar și pentru ca cele prezente deja să își adapteze politicile de vânzări la modificările de consum ale clienților”, spune Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Proiecte livrate în 2022 (selecție) 

Aproape 600.000 metri pătrați de spații de retail se află în prezent în diferite stadii de construcție, aceste spații urmând a fi livrate în perioada 2023-2025. Aproximativ 40% din această suprafață ar putea fi construită până la finalul anului, potrivit datelor comunicate de dezvoltatori. Prime Kapital – MAS Real Estate, NEPI Rockcastle, Scallier, AFI Europe sau Oasis rămân printre cei mai activi dezvoltatori de astfel de proprietăți pe termen scurt și mediu, fapt ce arată că piața locală rămâne atractivă chiar și în condițiile presiunilor macroeconomice. Pe de altă parte, apetitul general pentru consum al românilor a încurajat noi retaileri precum Primark, Popeyes, TEDi sau HalfPrice să intre în România și să-și deschidă primele magazine în 2022.

Proiecte de retail cu livrare în 2023-2025 (selecție)

Sursa: Cushman & Wakefield

 

Proiecte de retail cu livrare în 2023-2025 (selecție)

Foto: BD Lemntech, Promenada Mall

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *