Analiză: Piața muncii din România se confruntă cu deficit de angajați specializați în sectoarele IT, Inginerie și Tehnic. Veniturile au crescut cu peste 10%

Redacția iul. 19, 2023 1 comentarii
rinf programatori Cluj

Posturile de Software Developer, Ingineri și Tehnicieni sunt cel mai greu de acoperit, deși sunt printre cel mai bine plătite, arată o analiză a platformei de locuri de muncă bestjobs. Angajatorii au contactat în primul semestru cu 30% mai mulți candidați decât în 2022. IT-ul, Ingineria și sectorul Tehnic se numără printre domeniile cu creșteri constante la nivelul salariilor, înregistrând majorări ale veniturilor de peste 10% față de anul precedent, potrivit datelor înregistrate în platformă de către angajatori.

Primele șase luni din 2023 au arătat că recrutorii se confruntă în continuare cu o piață a forței de muncă tot mai competitivă, în special în domenii precum IT, Inginerie și Tehnic, conform datelor platformei de recrutare online besjobs.

Specialiștii din piața muncii spun că lipsa de candidați specializați care îndeplinesc criteriile posturilor din aceste sectoare prelungesc foarte mult procesul de recrutare, astfel că timpul mediu de recrutare ajunge și la 3 luni pentru poziții middle sau 6 luni pentru seniori. Numai în primul semestru din 2023 au fost publicate pe bestjobs aproape 210.000 de anunțuri (raport), dintre care 27% au fost joburi în aceste domenii. Până în acest moment, angajatorii au contactat în total circa jumătate de milion de candidați prin intermediul platformei, cu 30% mai mulți decât în prima jumătate a anului anterior.

„Și în 2023, recrutarea continuă să ridice probleme angajatorilor care caută să-și completeze echipele, iar poziții din domenii ca IT, Inginerie sau Tehnic sunt printre cele mai dificil de ocupat. Competiția pentru talentele relevante rămâne o mare provocare, iar un proces îndelungat de găsire și, apoi, de înrolare a angajatului se resimte la nivel operațional și financiar într-o companie”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Ce salarii sunt în piață

În prezent, IT-ul, Ingineria și sectorul Tehnic se numără printre domeniile cu creșteri constante la nivelul salariilor, înregistrând majorări ale veniturilor de peste 10% față de anul precedent, potrivit datelor înregistrate în platformă de către angajatori.

Astfel, din discuțiile cu recrutorii HIRE, care plasează candidați în cadrul proiectelor în desfășurare, în IT, un Inginer software cu experiență a cerut între 2.400 și 2.700 euro net, iar un Automation QA Engineer între 1.900 și 2.500 euro net. În Inginerie, salariile dorite variază între 1.700 și 2.400 euro net pentru un Inginer Constructor senior, 1.500-2.200 euro net pentru un Inginer proiectant instalații și ofertare, 1.600 și 2.200 euro pentru un Inginer rețele hidrotehnice și 1.400-2.000 euro pentru un Inginer electric în domeniul energiei regenerabile. Mecanicii și tehnicienii auto pot câștiga între 1.200 și 1.800 euro net, iar un Electrician de mentenanță ajunge la un venit de 1.300 euro net.

Aceste roluri sunt cu atât mai greu de acoperit, cu cât candidații au la dispoziție foarte multe opțiuni, atât în țară, cât și în străinătate. Totodată, principalul motiv pentru care domeniile cu cel mai mare deficit de specialiști rămân IT-ul, Ingineria și Tehnicul este faptul că formarea academică sau profesională nu ține pasul cu cererea, iar condițiile economice actuale pun o barieră în plus în calea recrutării pentru aceste domenii. Cu toate acestea, peste 2.400 de posturi și-au găsit candidatul-pereche prin proiecte de recrutare HIRE, facilitate de bestjobs pentru angajatorii care doresc suport în recrutare, cu minimum de resurse alocate și rezultate rapide. Rata de succes a fost de 92%, într-un timp mediu de livrare de 23 de zile, care este cu 30% mai mic decât în cazul recrutării clasice.
De când a fost lansat serviciul, recrutorii HIRE au fost implicați în găsirea de candidați potriviți pentru diverse domenii cu deficit de specialiști, în special pentru poziții precum Tehnician Sisteme de Securitate, Technical Advisor, Automation Engineer, Contabil senior, Inginer vânzări, Quality Engineer, Software Developer, Inginer ofertare, Specialist HR, Electrician, Area Sales Manager.

 

Sursa foto: Rinf

Comentarii

  1. Plătiți cu venituri sub junior și va așteptați să găsiți seniori.
    Asta da dovada că s-au mai destaptit și alți ratati, nu mai sunt ratați.
    Voi facturati cu sune de Occident si plătiți cu salarii de India și va așteptați la oameni, angajați indieni atunci.
    Piata este de la 50in sus 😳 iar daca ști să negociezi obții și 75 dar asta nu înseamnă că nu poți la fel sa obții 100, o îți iau un job de 3k, dar lucrez 1-2ore pe zi pentru tine in care sunt incluse și callurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *