ANALIZĂ Primele șase luni pe piața imobiliară, după un an de pandemie: Prețul materialelor de construcții a explodat, închirierile de apartamentele scad la minime istorice, iar sectorul office dă semne de revenire

constructii imobiliare foto pexels-mary-whitney

Pandemia a schimbat paradigma investițiilor imobiliare, din zona clădirilor comerciale (de birouri), unde exista o efervescență pe alocuri speculativă, spre zona rezidențială, unde cererea este în continuare excedentară, cu proiecte în dezvoltare și vândute încă din stadiul de schiță, pe o piață în care prețul materialelor de construcții la nivel mondial, cât și în România, a atins niveluri record, arată o analiză a agenției de consultanță imobiliară 24REAL.

„Imediat după lockdown, piața de birouri a reacționat emoțional: clienții au încercat să încheie înțelegerile contractuale ce vizau închirierea de spații de birouri sau să diminueze costurile cu chiria, însă după câteva luni business-urile s-au stabilizat, temerea a dispărut, iar lucrurile au început să revină, treptat, la normal. O tendință observată de noi a fost aceea că au început să fie căutate spații de birouri în clădiri tot mai noi, moderne, beneficiind de flexibilitatea proprietarilor în ceea ce privește perioadele contractuale mai mici, dar și cu beneficii suplimentare la semnarea contractelor – cum ar fi, de exemplu, amenajarea spațiilor sau o perioadă de gratuitate la plata chiriilor”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Piața rezidențială însă, a reacționat cel puțin ciudat în ultimul an. „Pe de-o parte piața închirierilor de apartamente a scăzut la nivele istorice, cauza principală fiind închiderea activității educaționale și universitare, cât și posibilitatea de a lucra de acasă (Work From Home – WFH), în timp ce, pe de altă parte, piața vânzărilor a crescut constant lună de lună, atât din perspectiva cererii și a numărului de unități vândute, cât și a prețului cerut”, arată consultanții 24REAL.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Revenirea angajaților în birouri va duce nivelul închirierilor și preînchirierilor pe piața de birouri apropiat de anul 2019

În ciuda unui an marcat de multe incertitudini, piața de birouri rămâne un segment foarte important al pieței imobiliare, cu o dinamică aparte și schimbări ce vor marca sectorul pe perioade foarte lungi.

Dacă în 2020 clienții au acționat mai întâi emoțional, mai ales după ieșirea din starea de urgență, și căutau să optimizeze costurile și să diminueze suprafețele închiriate, spre finalul anului 2020 și începutul lui 2021, clienții au început, treptat, să-și reia activitatea la birou, astfel că au venit cereri din partea acestora de creștere a suprafețelor închiriate. Mai precis, de la începutul acestui an, spațiile care s-au eliberat odată cu debutul pandemiei au început să se ocupe din nou.

„Avem investitori imobiliari care se uită cu mai multă atenție spre piața de birouri și vor să realizeze achiziții aici. Revenirea la birou, susțin aceștia, este o chestiune de timp. În 2021 majoritatea închirierilor au fost pentru dezvoltare de business (spații de birouri mai mari sau mai multe spații comerciale) și consolidare (companiile au spații de birouri în mai multe locații și acum doresc să concentreze toată activitatea într-un singur spațiu, mai mare). Există și companii care vor păstra sistemul de lucru hibrid, caz în care vor renunța la o parte din spațiile de birouri (mai ales prin subînchiriere – pe termen scurt)”, a adăugat Constantin Căpraru.

Potrivit acestuia, revenirea angajaților la birou și faptul că spațiile de lucru încep să se ocupe din nou, va duce piața office la un nivel de închiriere și preînchiriere la finalul acestui an similar cu cel din 2019.

Totodată, există anumite sectoare de activitate și domenii care se extind și caută spații mai mari (uneori și duble), chiar dacă se vor muta în aceste spații chiar și peste un an, cum este cazul telecom, construcții/amenajări/proiectare, distribuție/producție, electronice/electrocasnice, marketing online etc.

Prețul materialelor de construcții a explodat, la fel și prețurile în imobiliare: ce se întâmplă pe piața rezidențială

Activitatea intensă de pe șantierele din marile orașe, împreună cu situația creată de pandemie, au dus la o inflație neașteptată a prețurilor la materialele de construcții, în unele cazuri, de exemplu, valoarea acestora dublându-se în mai puțin de un an, cum este cazul soluțiilor de izolație cu polistiren.

„În ciuda creșterii accelerate a prețurilor cu materialele de construcții, lucru care va conduce și la o scumpire a locuințelor în acest an, și care va continua și în 2022, nu considerăm că ne aflăm într-o bulă imobiliară, de tipul celei din 2008, asta deoarece cumpărătorii de azi sunt mult mai solvabili. Piața imobiliară a învățat încă odată că produsele de calitate sunt vandabile în orice moment. Pandemia ne-a învățat că spațiul verde și terasele sunt mai importante decât am fi crezut vreodată, iar clienții încep să conștientizeze că trebuie să plătească și pentru acestea, întrucât confortul poate cere, uneori, sacrificii”, a explicat, la rândul său, Oscar Răceanu, Head of Residential Division 24REAL.

În ultimele șase luni, sectorul rezidențial a înregistrat o creștere accelerată a cererii pentru terenuri și case în zonele limitrofe ale Bucureștiului, dar și pentru terenuri (ideal cu autorizații) pentru dezvoltări imobiliare rezidențiale, în special în zona de nord, unde unitățile se vând cu prețuri și de peste 2.000 euro/mp.

„Ca în multe domenii, nu există o predictibilitate prea mare în ceea ce privește prețul imobilelor, însă clienții doresc să facă investiții imobiliare – pentru că ele reprezintă, în continuare, unele dintre cele mai sigure plasamente. Clienții sunt interesați să investească în proprietăți care generează un randament anual, un model de business folosit cu succes în alte țări și care se dezvoltă cu rapiditate și în țara noastră”, a mai punctat reprezentantul 24REAL.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: