Analiză PwC: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a depășit anul trecut nivelul pre-pandemic

Redacția mart. 9, 2023 0 comentarii
Contracte

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, tranzacţii semnate şi încheiate, a atins 5,4 miliarde euro anul trecut, depăşind nivelul pre-pandemic de 5,2 miliarde euro realizat în 2019, potrivit analizei companiei de consultanţă PwC, citată de Agerpres. Cele mai dinamice sectoare au fost IT&C, produse industriale şi servicii, sectorul imobiliar, sănătate şi farmacie, energie şi agricultură.

Evoluţia a fost susţinută de tranzacţia de peste un miliard euro cu zăcământul Neptun Deep, iar dacă la această sumă se adaugă şi tranzacţiile anunţate anul trecut, dar care nu au fost încă finalizate, valoarea atinge 6,6 miliarde euro, precizează PwC.

“2022 a fost un an foarte bun pentru piaţa M&A din România, cu tranzacţii importante care remodelează şi duc într-o nouă etapă dezvoltarea anumitor sectoare. Anul 2023 se conturează la fel de interesant: există lichiditate suficientă, sunt investitori interesaţi de România şi sunt multe tranzacţii care urmează să fie finalizate în domenii importante precum energie, imobiliare, sănătate şi telecomunicaţii”, a declarat Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC România.

În 2023, valoarea tranzacţiilor încheiate şi anunţate ar putea ajunge la 8 miliarde euro, în condiţiile realizării a două tranzacţii de peste un miliard euro, una în domeniul energiei fiind deja anunţată.

“Există un decalaj între valoarea tranzacţiilor efectiv încheiate şi a celor anunţate, unele urmând să se finalizeze în acest an. În 2022 piaţa de M&A a revenit în sfârşit la nivelul dinaintea pandemiei şi a fost anul în care putem spune că România a devenit o piaţă a mega tranzacţiilor, pentru că avem trei ani consecutivi de tranzacţii de peste un miliard euro (CEZ în 2020, UiPath în 2021, respectiv Neptun Deep în 2022). Suntem optimişti pentru 2023, sunt multe tranzacţii aşteptate să se încheie în acest an. În opinia noastră, această ţintă teoretică de 8 miliarde euro este realizabilă doar dacă în afară de tranzacţia din energie anunţată astăzi se mai anunţă o nouă mega tranzacţie”, a precizat George Ureche, director şi lider M&A PwC România.

Potrivit sursei citate, piaţa românească este influenţată de tranzacţiile foarte mari, care pentru sectorul local înseamnă peste 100 milioane euro, pentru că tranzacţiile de peste un miliard euro sunt rare şi puţine. Valoarea medie a unei tranzacţii anul trecut a fost de 21 milioane euro, cu mult peste nivelul din 2021, sectorul imobiliar fiind cel care a înregistrat o creştere semnificativă a valorii medii a tranzacţiilor.

Cele mai dinamice sectoare au fost IT&C, produse industriale şi servicii, sectorul imobiliar, sănătate şi farmacie, energie şi agricultură.

Investitorii corporativi deţin încă o participaţie semnificativă pe segmentul cumpărătorilor pe piaţa locală, fiind activi în toate sectoarele.

În IT&C se observă un număr tot mai mare de fonduri de investiţii pe partea cumpărătorilor, deoarece randamentele ridicate înregistrate în acest sector i-au determinat să achiziţioneze şi să consolideze.

La polul opus, în agricultură şi în sectorul bunurilor de consum sunt în principal tranzacţii realizate de către investitori strategici pe partea de cumpărare.

PwC este o reţea de firme prezentă în 152 de ţări cu mai mult de 328.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *