Analiză Reuters: Cât de reală este revenirea rublei rusești

Ruble pixabay.com

Rubla a înregistrat o revenire fulgerătoare în ultima perioadă, ajungând la nivelurile atinse în zilele de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina și sfidând astfel prognozele că războiul o va arunca în cădere liberă, scrie Reuters.

Inițial, valoarea monedei s-a redus aproape la jumătate în șapte sesiuni de tranzacționare după invazia din 24 februarie.

Însă o revenirea dramatică recentă se datorează parțial unei îmbunătățiri reale a finanțelor rusești, pe măsură ce veniturile din exporturile de energie cresc și importurile se micșorează.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Dar acest lucru nu poate fi o dovadă că economia Rusiei, strânsă de sancțiuni, reușește să-și revină.

Moneda este, de asemenea, umflată artificial de controalele de capital și, având în vedere că produsul intern brut al țării se va micșora cu 10%-15% în acest an, rușii devin din ce în ce mai săraci, pe măsură ce inflația în creștere le devorează câștigurile.

„Această (recuperare a rublei) nu ar trebui considerată ca fiind punctul de vedere al pieței cu privire la perspectivele pe termen mediu și lung pentru Rusia”, a declarat Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank.

De la începutul războiului, rubla s-a împărțit într-o piață onshore pentru instituțiile locale și una offshore pentru băncile și investitorii occidentali pentru a tranzacționa între ele și entitățile care nu fac obiectul sancțiunilor. Volumele de tranzacționare au secat pentru ambele.

JPMorgan a declarat săptămâna aceasta că băncile occidentale au redus liniile de tranzacționare și de credit către entitățile rusești, creând „o fricțiune între tranzacționarea offshore și cea onshore”.

Cu toate acestea, pe măsură ce rubla și-a revenit, diferența de prețuri dintre piețe s-a redus.

Potrivit datelor Refinitiv, rubla offshore a fost cotată săptămâna aceasta la 75 ruble per dolar, valoare unde s-a tranzacționat în ajunul invaziei rusești.

Pe 7 martie, a atins un minim record de 150 pe dolar.

Pe piețele onshore, rubla a atins vineri pentru scurt timp 80,33 ruble per dolar, niveluri văzute ultima dată înainte de invazie pe 23 februarie și foarte departe de minimul din 10 martie, de 121,5.

Casa Albă a declarat joi că Moscova „sprijină” în mod artificial rubla, iar rolul măsurilor oficiale în redresarea monedei este ușor de identificat.

Ca răspuns la sancțiunile majore, Rusia a crescut ratele dobânzilor la 20%, a restricționat accesul firmelor locale la numerar în valută străină, a interzis cetățenilor să retragă peste 10.000 de dolari în valută timp de șase luni și a împiedicat băncile să vândă valută în numerar.

Investitorilor străini li s-a interzis să renunțe la titlurile de valoare, limitând lupta cu renunțarea la ruble, iar președintele Vladimir Putin a cerut joi cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie.

„Țările europene nu sunt dispuse să facă acest lucru, pentru că dacă va avea succes și țările europene sunt de acord cu acest lucru, ar avea un impact favorabil asupra pieței rublei”, a declarat analistul șef Danske Bank, Minna Kuusisto.

Analiștii consideră cererea lui Putin drept o încercare de a submina sancțiunile și de a întări moneda.

O parte din recuperarea rublei este totuși reală: monedele pot funcționa bine chiar dacă o economie este în scădere, atâta timp cât poziția balanței de plăți se îmbunătățește.

Analizând datele privind traficul navelor-cisterne, Institutul de Finanțe Internaționale (IIF) estimează că veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei din martie vor totaliza 12,3 miliarde de dolari – în creștere bruscă față de martie 2021, odată cu creșterea prețurilor la energie.

Prăbușirea importurilor ar putea duce la dublarea excedentului de cont curent din 2021 la 200-240 de miliarde de dolari în acest an, estimează, de asemenea, IIF.

Economistul-șef al IIF, Robin Brooks, a recunoscut că întrebările cu privire la susținerea rublei de către statul rus sunt legitime, având în vedere controalele de capital, deși a considerat că redresarea este „reală”, indicând și moneda exportatorului de petrol Kazahstan, care și-a recuperat jumătate din pierderile de după invazie.

Pe termen lung, redresarea rublei arată mai puțin favorabilă.

Sancțiunile Occidentului vor însemna probabil mai puțini cumpărători pentru exporturile Rusiei, iar în cazul în care prețul petrolului scade, rubla va avea dificultăți. Cu jumătate din rezervele sale de aur și valută înghețate, în valoare de 640 de miliarde de dolari, Rusia are mai puține posibilități de a apăra moneda.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: