Analiză: Românii au plătit în vacanța de vară în medie 158 de euro/persoană pentru un zbor dus-întors cu liniile aeriene low-cost, cu 19% mai mult decât în urmă cu un an

avion, zboruri, calatorii, turism Sursa foto: Pexels

Italia, Franţa şi Spania sunt ţările unde şi-au petrecut vacanţa de vară trei sferturi dintre românii care şi-au organizat călătoriile în străinătate pe platforma eSky.ro, transmite News.ro. Potrivit platformei de organizare a călătoriilor, în sezonul estival 2023, românii au plătit în medie 158 de euro/persoană pentru un zbor internaţional dus-întors cu liniile aeriene low-cost, cu 19% mai mult decât în urmă cu un an şi au cumpărat biletele cu mai mult timp în avans, perioada extinzându-se de la aproximativ 40 la aproape 45 de zile faţă de acelaşi sezon al anului trecut.

”Italia, Franţa şi Spania – iată unde şi-au petrecut vacanţa de vară trei sferturi dintre românii care şi-au organizat călătoriile în străinătate pe eSky.ro. Aceste trei ţări au fost urmate îndeaproape de Grecia şi Turcia, iar SUA şi Malta au urcat câteva locuri în clasament comparativ cu anul trecut. Portugalia, ȋnsă, a rămas în urmă. În medie, am plătit cu 19% mai mult pentru călătoriile low-cost decât în urmă cu un an, iar zborurile prin companiile aeriene full-service au fost cu 15% mai scumpe decât în 2022. Am cumpărat biletele cu mai mult timp în avans, perioada extinzându-se de la aproximativ 40 la aproape 45 de zile faţă de acelaşi sezon al anului trecut”, arată platforma.

Odată cu sfârşitul lunii august, lăsăm în urmă sezonul de vârf al vacanţelor.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

După cum arată un sondaj GfK realizat în luna mai pentru eSky.ro, până la 82% dintre românii care au plănuit o vacanţă în 2023 au vrut să o petreacă în străinătate.

”Anul acesta, topul preferinţelor românilor pentru vacanţe nu s-a schimbat aproape deloc, cele mai populare zboruri fiind către Milano, Roma, Veneţia, Bologna, Napoli şi Catania în Italia, şi Paris şi Nisa în Franţa. Ponderea Italiei în clasamentul TOP 10 al celor mai populare destinaţii de vară a crescut cu 1,6 puncte procentuale de la an la an şi se situează acum la 44%. Franţa a câştigat şi mai mult în această perioadă, cota sa în clasament crescând cu aproape 2,5 puncte procentuale, ajungând la 17% din rezervările analizate”, potrivit companiei.

Pe locul trei s-a clasat Spania, cu Barcelona şi Madrid în frunte. Această destinaţie reprezintă aproximativ 15% din rezervările din această vară, cu o scădere de peste 3,5 puncte procentuale de la an la an. Grecia, cu zboruri către Atena, Salonic şi Corfu, are o performanţă mai slabă în acest an, ocupând locul patru în clasament, după o scădere de 2% comparativ cu 2022.

Pe de altă parte, Turcia, cu cele mai frecvente zboruri către Istanbul, se află pe locul cinci cu o rată de 6%.

“Interesul continuu pentru aceste ţări nu este deloc surprinzător, mai ales dacă ne uităm la factorii cheie pentru românii care pleacă în călătorii mai lungi. Conform rezultatelor sondajului nostru realizat în colaborare cu GfK, românii iau în considerare cel mai des cât de atractivă este ȋn general destinaţia (60%), vremea (48%) şi felul ȋn care ȋşi pot petrece timpul acolo (36% din răspunsuri). De mulţi ani, relaxarea în sudul Europei a făcut posibilă combinarea tuturor acestor elemente în călătoria perfectă, iar o vacanţă planificată pe cont propriu oferă un sentiment de control, precum şi o satisfacţie mai mare. În plus, tot mai mulţi oameni optează pentru călătorii organizate independent, deoarece văd în acestea o şansă de a economisi o sumă considerabilă de bani, mai ales într-o perioadă de inflaţie cu două cifre”, explică Deniz Rymkiewicz, purtător de cuvânt eSky Group.

Cipru, Statele Unite şi Israel şi-au consolidat şi ele poziţiile în clasament ȋn 2023, ocupând locurile şase, şapte şi, respectiv, opt în topul celor mai populare destinaţii de vacanţă pentru români vara aceasta. Ponderea lor în totalul rezervărilor de vacanţe se ridică la 5%.

Malta şi Portugalia închid clasamentul, reprezentând ȋmpreună 1,5% din rezervările de vacanţe pe eSky.ro. Este interesant că ambele şi-au schimbat locul în clasamentul din acest an – Malta a urcat pe locul nouă, în timp ce Portugalia a coborât trei poziţii.

Diferenţele dintre companiile aeriene full-service şi cele low-cost sunt din ce în ce mai mici.

Studiul realizat de GfK pentru eSky.ro a mai arătat că preţul total al unei călătorii este cel mai important factor pentru români în alegerea unei destinaţii. Astfel, reiese că în sezonul estival 2023, am plătit în medie 158 de euro/persoană pentru un zbor internaţional dus-întors cu liniile aeriene low-cost, cu 19% mai mult decât în urmă cu un an. De asemenea, călătoriile cu o companie de linie ne-au costat cu 15% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – în loc de 244 de euro în 2022, un bilet dus-întors pentru perioada iunie-august 2023 a costat cu aproximativ 40 de euro mai mult.

În plus, românii s-au gândit la aspectele organizatorice legate de vacanţă cu un pic mai mult timp înainte comparativ cu anul trecut. De exemplu, pentru zborurile internaţionale prin companii aeriene full-service, perioada de avans a crescut de la 40 la 45 de zile, iar pentru zborurile intercontinentale – de la 56 la 61 de zile. De asemenea, am cumpărat biletele mult mai devreme pentru călătoriile low-cost, perioada crescând de la 41 de zile anul trecut la 44 de zile în 2023.

Acest lucru este confirmat şi de rezultatele unui sondaj GfK, potrivit căruia 83% dintre românii intervievaţi care au fost într-o vacanţă de cel puţin cinci zile şi-au rezervat zborul şi cazarea cu o lună înainte de plecare, în timp ce 41% dintre ei au făcut acest lucru cu mai mult de trei luni înainte.

Datele prezentate au fost obţinute printr-o analiză proprie eSky.ro şi includ rezervările deja plătite, cu bilete dus-întors pentru o persoană şi pentru care plecarea a fost sau va fi din România în perioada 1 iunie – 31 august 2022-2023. Ponderea totală a celor 10 ţări prezentate aici este de 47% din numărul total de rezervări pe platforma eSky.ro în perioada analizată. În acelaşi timp, numărul total de destinaţii analizate este de 30 de ţări.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: