ANALIZĂ Economedia: Salariul mediu net anual din România a crescut cu 20%, în 2023, dublu față de inflație și cu cel mai mare ritm din ultimii 10 ani. Veniturile au fost „trase” în sus de majorarea salariului minim, care a făcut un salt net de 36% anul trecut – GRAFICE

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Câștigul salarial net anual din România a fost de 4.584 lei în 2023, după o creștere de 20% față de anul 2022, dublă față de rata anuală a inflației, arată calculele Economedia pe baza datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Este cea mai mare majorare anuală din ultimii 10 ani și pare a fi „trasă” de faptul că salariul minim net a crescut de două ori, anul trecut, cu 36% în total, alături de faptul că a fost introdusă și o scutire de taxe pentru 200 de lei din venitul minim.

Institutul Național de Statistică a publicat luni datele privind câștigul salarial din luna decembrie 2023, ceea ce ne ajută să avem o imagine de ansamblu pe tot anul 2023. În decembrie 2023, câștigul salarial mediu net din economie a ajuns la 5.079 lei, fiind cu 15% mai mare decât în decembrie 2022.

Este cea mai mare majorare salarială acordată în decembrie din ultimii 10 ani. Însă luna decembrie este una în care se acordă numeroase prime și bonusuri pentru angajați, fiind perioada Sărbătorilor și de bilanț de final de an, când companiile trag linie și văd ce bani le rămân.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Astfel, pentru o imagine mai de ansamblu, Economedia e calculat evoluția câștigurilor salariale nete anuale.

Calculele arată că, în 2023, câștigul salarial mediu net a fost de 4.584 lei și a crescut cu 20% față de anul precedent, aproape dublu față de creșterea anuală precedentă și cea mai mare creștere din 2013 până în prezent.

Creșterea este, totodată, dublă față de rata anuală a inflației, care s-a ridicat la 10,4% în 2023. Asta înseamnă că angajații au beneficiat de o creștere reală a salariilor de aproape 10%, în 2023, arată calculele Economedia.

În același timp, salariul minim net a crescut în ritm și mai accelerat, cu 36%, la 2.079 lei, după 2 majorări în același an aprobate de Guvern și introducerea unei scutiri de taxe pentru 200 de lei din salariul minim. Astfel, ținând cont că circa 1,8 milioane de angajaţi din România sunt plătiți cu salariul minim, pare că această creștere puternică a dus în sus toate salariile din economie.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, afirmă că, cel mai probabil, salariile vor crește și în acest an cu două cifre.

„Am avut o creștere de salariu net foarte bună anul trecut, de 15%, iar pe tot anul este aproape dublă față de rata inflației. A crescut semnificativ puterea de cumpărare. Și salariul minim a crescut și mai mult și cred că va crește și mai mult în continuare. Iar în contextul actual, Guvernul îl va folosi și îl va mări în continuare, având în vedere că în economie peste 30% din forța de muncă este pe salariul minim. O majorare a salariului minim are efecte asupra multor salariați
și crește și încasările la buget, pentru că 42% din creștere va fi absorbită de către stat. Este normal să crească în special salariile mici, pentru că acolo se simte cel mai tare inflația, ponderea cheltuielilor alimentare fiind mai mare. Și anul acesta vom avea o creștere de salarii de două cifre, creșterea nominală, și va veni tot din creșterea de salariu minim”, spune el.

Amintim că Guvernul a planificat o nouă majorare a salariului minim, la 3.700 lei de la 1 iulie 2024.

Adrian Codîrlașu mai afirmă că în România va avea loc în continuare o convergență spre media europeană atât a salariilor, cât și a prețurilor.

„O să convergem către media europeană, și ca salarii și ca prețuri. Mediul privat va crește prețurile și tot noi vom plăti această creștere. În prezent, atât salariile, cât și prețurile sunt sub media europeană”, mai spune el.

Codîrlașu precizează că nu vede loc de creștere suplimentară de taxe pe venituri, deoarece, există deja evaziune, ținând cont de numărul de angajați plătiți pe salariul minim, iar taxarea suplimentară duce tot la evaziune fiscală și reducerea de venituri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. In presa, cand citesc despre statistici (si cresteri), in 5-10% din cazuri se mentioneaza ca am depasit Ungaria/Budapesta. Atunci cand nu ne comparam cu ei, caut pe net, si aflu, ca … in continuare suntem mai jos. Acum iarasi nu gasesc nimic despre ei, si ma gandesc, daca sa caut pe google sau nu …

  2. Datele publicate de cei de la INSSE sunt degeaba si nu ofera o viziune completa.
    Lipsesc informatii minime cum ar fii medianul, deviatia standard si alte elemente statistici de baza.

    Nici nu vorbesc de faptul ca se dau institut de statistica si daca ne gandim la calcule mai avansate, lipsesc cu desavarsire

    Degeaba a crescut salariul, fiindca asa creste si inflatia. Automat TOTI oameni vor suferi din cauza asta pentru ca vor creste preturile. Firmele care angajau pe minim vor creste preturile si tot asa mai departe. In plus, limitele financiare raman la fel si beneficiile se micsoreaza pe zi ce trece.

  3. Devenim din ce in ce mai competitivi si bogati. Zic sa mai importam niste pakistanezi ca suntem prea bogati acum

  4. O nenorocire nu vine niciodata singura. Salariul fraierilor creste aprope zilnic, mult mai anarhic decat inflatia. Tiparnita BNR este scapata de sub control.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.