Analiză: Șantiere de peste 8 miliarde de euro, în derulare la nivel național. Harta investițiilor industriale în 2023: Care sunt județele cu cele mai ample proiecte?

hala logistica

Sectorul Industrial și Logistic din România a continuat să fie și în 2023 cel mai dinamic segment de pe piața imobiliară comercială, notează analizele imobiliare. Pe parcursul anului, la nivel național au fost sau sunt în derulare, în diverse stadii (de la proiectare la amenajare), peste 6800 de șantiere din acest domeniu, conform consultanților de la IBC Focus, care monitorizează șantiere în România. Valoarea totală a acestor șantiere trece de 8 miliarde de euro, conform datelor agregate de companie.

Evoluția este cu atât mai impresionantă cu cât vine după un 2022 puternic, în care volumul închirierilor din domeniu, spre exemplu, a depășit un record istoric, notază consultanții.

“Activitatea construcțiilor din acest sector nu avea cum să nu reflecte acest interes uriaș. Astfel, în 2023, IBC Focus a identificat nu mai puțin de 6.859 de șantiere pe acest segment-cheie”, spun consultaníi.

Harta Investițiilor industriale monitorizate de Victa.ro, platformă a IBC Focus, în ultimele 12 luni, arată că cele mai mari proiecte sunt în Constanța, Cluj, Arad și Ilfov.

Valoarea totală a acestor șantiere se ridică la peste 42,6 miliarde de lei (8,62 miliarde de euro). Iar suprafața totală a acestor șantiere se apropie vertiginos de 17,2 milioane de metri pătrați.

Analiză Colliers: 2023 ar putea fi cel mai de bun an de până acum pentru piața industrială și logistică/ România devine un hub regional de distribuție important în sud-estul Europei

În primele trei trimestre ale anului, cererea totală de închiriere în sectorul imobiliar industrial și logistic a ajuns la 550.000 mp, potrivit datelor Colliers. Aceasta a fost în mare parte comparabilă cu nivelul de anul trecut, cu mențiunea că acest rezultat include doar tranzacțiile de închiriere publice, adică cele din forumul imobiliar local sau cele comunicate public de companii în rapoarte financiare sau în comunicate de presă. Oferta totală ar trebui să se apropie de 7 milioane de metri pătrați în acest an, în creștere de la 6,2 milioane de metri pătrați la sfârșitul anului trecut.

Consultanții Colliers estimează că tranzacțiile directe între proprietari și chiriași, dar care nu sunt raportate, sunt considerabile și, probabil, contribuie cu cel puțin 30% la volumul total al închirierilor. Ei pun evoluția solidă a pieței din perioada recentă și pe seama faptului că România este văzută tot mai des ca un centru regional de distribuție de către companiile care vizează partea de sud-est a Europei, dar nu se limitează la această regiune.

“București (36%), Timișoara (26%), Brașov (12%) și Slatina (10%) concentrează cea mai mare parte a tranzacțiilor de leasing industrial și logistic (I&L) din România încheiate în 2023 în primele trei trimestre, consolidând o tendință anticipată de Colliers, și anume aceea că tranzacțiile din afara Capitalei le vor depăși pe cele din București, având în vedere că în trecut cea mai mare pondere (mult peste 50%) provenea de aici”, arată cea mai recentă analiză a Colliers.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Doar cifre seci. Fără exemple semnificative de șantiere mari sau foarte mari. O detaliere in acest sens completa imaginea de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *