- Sectorul construcțiilor a avut un 2020 mai bun decât anul precedent: față de 2019 sunt mai multe firme, cifra de afaceri a crescut, la fel și profitul și numărul de angajați din domeniu
- O companie din retail ocupă primul loc în topul firmelor cu cele mai mari afaceri în construcții în 2020 (cu activitatea de dezvoltare imobiliară), iar cel mai mare angajator din domeniu este o firmă de infrastructură dintr-un grup telecom
- Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept „regele asfaltului”, domină top 10, cu cele trei companii
- Principala provocare pentru firmele din domeniu: menținerea forței de muncă în țară
Sectorul construcțiilor a avut un 2020 mai bun decât anul precedent, în ciuda izbucnirii unei pandemii care a pus la pământ multe sectoare din economie. Datele transmise la solicitarea Economedia de către Oficiul Național al Registrului Comerțului arată creșteri pe linie. De la 81.431 firme în 2019, anul trecut sectorul a urcat la 84.667, iar cifra de afaceri a crescut de la 109,4 miliarde de lei la 128,9 miliarde. Profitul înregistrat de firmele din domeniu s-a majorat cu peste 2 miliarde de lei, iar numărul de salariați a crescut anul trecut cu 28.536, ajungând la 413.552.
Statistica a luat în calcul persoanele juridice care au declarat în bilanț un CAEN aparținând sectorului Construcții – mai precis, codurile care aparțin diviziunilor CAEN 41, 42, 43, iar clasamentul prinde doar firmele care au depus bilanț în anul fiscal încheiat.
Evoluție domeniu:
Top companii din construcții: Umbrărescu e „rege”
Surpriza din clasamentul celor mai puternice firme din construcții e Metro Cash & Carry, o companie care își leagă numele de… retail. În 2020, firma apare sub CAEN – 4110 dezvoltare promovare imobiliară. În 2019, aceeași firmă apărea pe site-ul Ministerului de Finanțe ca având CAEN „Comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun”. Le-am transmis reprezentanților Metro o solicitare pentru a explica motivul reorientării și această poziție în topul constructorilor, însă până la data publicării articolului nu am primit niciun răspuns.
Metro e la mare distanță de următorii clasați, cu o cifră de afaceri de 6,12 miliarde de lei (cel mai probabil mare parte realizată din afacerile din comerț).
Astaldi, firma de pe locul 2, a realizat afaceri de „doar” 1,18 miliarde de lei.
Două companii din clasamentul celor mai mari 10 firme au pierderi în 2020: Astaldi și FCC Construccion.
CON-A Sibiu, Hidroconstrucția și Build Corp Iași nu se mai regăsesc în top 10 în 2020, deși apăreau în anul precedent.
Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, din Bacău, cunoscut drept „regele asfaltului”, domină top 10 cu cele trei companii pe care le controlează, respectiv Spedition UMB, Tehnostrade și SA & PE Construct. Cumulat, firmele sale au făcut anul trecut afaceri de peste 2,5 miliarde lei, deci, practic, Umbrărescu este cel mai mare constructor din România (dacă nu luăm în considerare Metro, ale cărei afaceri vin mai mult din retail). Profiturile cumulate ale companiilor controlate de omul de afaceri se apropie de 300 de milioane de lei, cel mai mare fiind cel al Tehnostrade.
Ce sectoare aduc cele mai mari afaceri?
Cinci firme din Top 10 sunt specializate în Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (CAEN 4120): Astaldi, Strabag, Porr, Construcții Erbasu și Bog’Art. Alte patru fac Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor (CAEN 4211) – Spedition UMB, Tehnostrade, FCC Construction, SA & PE Construct.
Bacăul este bine reprezentat în acest top, cu cele trei companii ale lui Umbrărescu (Spedion UMB, Tehnostrade, SA & PE Construct), acesta fiind de altfel singurul județ din țară prezent în clasamentul primelor 10 companii. Restul firmelor sunt din București.
În ceea ce privește câștigurile, cele mai profitabile firme sunt cele de dezvoltare imobiliară. Mai precis, în clasamentul celor mai profitabile 10 firme din Construcții din 2020, șase companii au ca obiect de activitatea dezvoltarea imobiliară. Compania cu cel mai mare profit este una specializată în lucrări de infrastructură – Tehnostrade, care a înregistrat în 2020 un profit de 259,34 milioane de lei. Urmează dezvoltatorii de la CTP Invest (156,89 milioane de lei) și cei de la Alezzi Beach Resort din Constanța (116 milioane).
Marii angajatori
În ceea ce privește personalul, Digi Infrastructură Compania, din grupul telecom Digi, este cel mai mare angajator din domeniul construcțiilor. Compania are ca obiect de activitate Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru electricitate şi telecomunicaţii și avea anul trecut 3797 de angajați.
Explicații CAEN:
4222 – Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru electricitate şi telecomunicaţii
4110 – Dezvoltare (promovare) imobiliară
4291 – Construcţii hidrotehnice
4211 – Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor
4222 – Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru electricitate şi telecomunicaţii
4120 – Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale
4321 – Lucrări de instalaţii electrice
4322 – Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat
După un an marcat de creșterea uriașă a prețurilor, revine criza forței de muncă
Faptul că forța de muncă nu a migrat anul trecut a fost un ajutor pentru firmele locale, iar investițiile au continuat și în 2020, spune pentru Economedia Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
„Dacă investițiile merg înainte, construcțiile vor fi în continuare un motor pentru economie. E important să reușim să ne menținem forța de muncă în țară. După izbucnirea pandemiei a fost o pauză, dar se remarcă din nou un interes crescut de migrare a lucrătorilor în vest. Românii sunt foarte căutați în vest, iar de câteva luni a reînceput acest fenomen. Companiile locale vor avea probleme. Probabil se va apela din nou la alte soluții, cum ar fi aducerea forței de muncă din Asia”, spune Erbașu.
O altă problemă pentru firmele din construcții a fost în acest an creșterea galopantă a prețurilor materialelor (cu 40%, estimează federația constructorilor). Izbucnirea pandemiei în 2020 a afectat și capacitățile de producție din domeniu, însă situația s-ar putea îmbunătăți pentru anul 2021.
„Nu știu dacă până la finalul anului prețurile se vor plafona, dar oricum pentru viitor nu cred că vom vorbi de creșteri la un asemenea nivel”, a mai spus Erbașu, care estimează că și 2021 va fi, per total, unul bun pentru firmele din piață.
Aproximativ 47% dintre antreprenorii generali în construcţii spun că volumul de muncă va creşte în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță IBC Focus și citat de Agerpres. Infrastructura şi rezidenţialul sunt domeniile care vor merge cel mai bine.