Analiză Standard&Poor’s: Riscuri fiscale pentru România, în an electoral, în cazul în care creșterea cheltuielilor cu pensiile nu este însoțită de măsuri fiscale compensatorii

agentie de rating, standard and poor, s&p Sursa foto: King Ho Yim - Dreamstime.com

Agenția de rating Standard&Poor’s afirmă că ciclurile electorale ar putea exercita presiuni fiscale suplimentare în Europa Centrală de Est, România fiind în această situație, în an electoral, în cazul în care creșterea cheltuielilor cu pensiile nu este însoțită de măsuri fiscale compensatorii.

S&P estimează că economia României va crește cu 3,5% în 2024 și că deficitul va ajunge la 4,9% din Produsul Intern Brut (PIB), în scădere de la 6% în 2023.

Cu toate acestea, S&P afirmă că în 2024, România, Slovacia, Polonia și Ungaria vor fi printre cele 20 de țări cu cele mai mari deficite fiscale dintre toate cele 85 de state suverane cu rating din EMEA.

Agenția de rating mai transmite că, în unele țări, ciclurile electorale ar putea exercita presiuni fiscale suplimentare. În România, de exemplu, arată Standard&Poor’s, astfel de riscuri s-ar putea materializa în cazul în care creșterea cheltuielilor cu pensiile, care a fost legiferată înaintea celor patru alegeri de anul viitor, nu ar fi însoțită de măsuri fiscale compensatorii.

S&P mai estimează că, după ce unele bănci centrale din Europa Centrală și de Est (Polonia, Ungaria) au început să își normalizeze politicile, și altele le vor urma, cum ar fi cele din Republica Cehă și România.

 

Sursa foto: King Ho Yim - Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *