Analiză: Start-up-urile românești au atras în primele șase luni ale anului investiții de 82,2 milioane de euro

startup, echipa, calculator Sursa foto: Pexels

 

În ciuda contextului dificil creat de pandemie, societățile recent înființate în domeniul Tehnologiei continuă să crească – acestea au reușit să își asigure capital și în acest an. Mai precis, start-up-urile românești au atras în primele șase luni ale anului investiții de 82,2 milioane de euro, arată datele adunate de Activize, privind finanțarea afacerilor tinere prin fonduri de tip Venture Capital. Autorii raportului notează că, dacă acest trend se menține, anul în curs ar putea fi cel mai bun de până acum pentru start-up-urile tech locale, în ceea ce privește atragerea de finanțări.

În primele șase luni ale anului, s-au realizat 60 de runde de investiții în start-up-uri românești, la care se adaugă și o serie de investiții în start-up-uri străine care au fondatori români ce locuiesc dincolo de granițe. Mai precis, raportul Activize, realizat pe baza anunțurilor publice, arată că volumul total de investiții adunate în această perioadă a fost de aproximativ 82,2 milioane de euro, în 50 de runde de investiții. Suma se referă la start-up-uri din România sau care au cea mai mare parte a angajaților localizați în țară. Cifra crește substanțial, la 878,4 milioane de euro, atunci când se iau în calcul start-up-uri străine cu fondatori români.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cele mai multe investiții din această primă jumătate a anului au avut legătură cu firme din București, doar zece dintre marile afaceri având loc în Cluj, Timișoara sau Iași.

Tipuri de investiții, în funcție de valoare:

Sursa imagine: raport Activize

 

Investițiile realizate în startup-urile de tehnologie din România sunt pe trend ascendent: în 2019, autorii raportului au urmărit 70 de oferte de finanțare, ajungând în total la 40 milioane de euro, în primele 6 luni ale anului 2020 au fost identificate aproximativ 30 oferte totalizând 20 milioane de euro. În prima jumătate a anului 2021 au fost identificate 50 de oferte în valoare de 82,2 milioane de euro.

Unicornul fondat în România, UiPath, e, desigur, menționat în raport: a atras înainte de listarea de la New York 750 de milioane de dolari, de la investitori precum Alkeon Capital, Coatue, Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global.

Câteva dintre cele mai importante investiții, menționate în raportul Activize:

  • FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru bănci, companii de asigurare și companii de servicii financiare, a atras finanțare de 60 de milioane de dolari. Runda a fost condusă de Draper Esprit.
  • Platforma de crowdfunding SeedBlink a încheiat o rundă de finanțare de serie A de 3 milioane de dolari
  • Druid, startup specializat în dezvoltarea de asistenți virtuali (chatboti), a strâns 2,5 milioane de dolari, într-o rundă de finanțare condusă GapMinder VC, completată de Early Game Ventures.
  • Questo, platformă de jocuri de explorare, a atras 1,5 milioane de dolari, într-o rundă condusă de Early Game Ventures, cu participarea Sparking Capital.
  • Bunnyshell, specializat în dezvoltarea de tehnologii pentru gestionarea infrastructurii cloud, a strâns 1,1 milioane de dolari, în rundă de investiții condusă de Early Game Ventures/

În prima parte a anului, startup-uri cu cel puțin un cofondator român care locuia în străinătate au strâns în total aproximativ 242,8 milioane de euro în capital de risc, arată raportul. Printre acestea se numără compania americană Databricks, care are printre fondatori doi specialiști români în IT și a obținut o finanțare de 1 miliard de dolari, cu participarea Google Ventures, Amazon și Microsoft. Capsida Biotherapeutics Inc., o companie americană de biotehnologie, a primit finanțare de 140 milioane dolari de la două firme de capital de risc și grupul farmaceutic AbbVie. Soluția startup-ului se bazează pe cercetările efectuate la Caltech de profesorul român Viviana Gradinaru. Chili Piper, o platformă de programare (SaaS) pentru echipele de vânzări, a strâns investiții de 33 milioane de dolari, într-o rundă condusă de Tiger Global.

Autorii raportului Activize notează că, dacă acest trend se menține, anul 2021 ar putea fi cel mai bun pentru startup-urile tech în ceea ce privește atragerea de finanțări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: