Startup Stash: Topul startup-urilor românești de urmărit în 2023

startup, echipa, calculator Sursa foto: Pexels

Startup-urile românești atrag finanțări în creștere de la un an la altul și în fiecare an apar noi startup-uri de top, arată o analiză a Startup Stash, unul dintre cele mai mari site-ri din lume de resurse și instrumente pentru startup-uri și antreprenori.

România a fost clasată pe locul 39 în topul celor mai bune ecosisteme la nivel global în 2022 și a urcat cu două locuri față de poziția din 2021.

Creșterea rapidă este evidențiată de faptul că startup-urile românești au strâns 53 de milioane de euro în 2017, cifră care a urcat la 116 milioane de euro în 2021, o creștere de peste două ori în aproape jumătate de deceniu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ecosistemul românesc de startup-uri a început recent să se accelereze, iar o parte din acest lucru se datorează unor proiecte precum RoStartup. Acest proiect își propune să îmbunătățească ecosistemul prin sprijinirea dezvoltării economice regionale și prin abordarea lacunelor existente în ecosistem. Principalele obiective ale proiectului sunt îmbunătățirea educației în domeniul afacerilor, a politicii naționale existente, a accesului la finanțare și a capacității de inovare din țară.

Iată cum arată clasamentul întocmit de Startup Stash: 

1. Vatis Tech

Anul înființării: 2020

Sediul central: București, România

Număr angajați: 1-10

Fondatori: Adrian Ispas

Vatis Tech este un startup românesc care a fost fondat în 2020 și are în prezent sediul în București. Compania ajută alte afaceri să își îmbunătățească operațiunile prin furnizarea unei interfețe de programare pentru recunoașterea vocală care oferă asistență în cadrul mai multor industrii. Scopul lor este de a face tehnologia mai eficientă și mai disponibilă la nivel mondial.

Afacerea a avut parte de mai multe runde de finanțare de când a fost fondată, cea mai recentă având loc în ianuarie 2023, când afacerea a strâns 650.000 de euro de la trei investitori. În total, afacerea a strâns o cifră de 850.000 de euro de la aceiași trei investitori.

2. Hubgets

Anul înființării: 2011

Sediul central: București, România

Angajați: 51-100

Fondatori: Bogdan Cârstoiu, Elena Cârstoiu

Hubgets este un startup românesc care a fost fondat în 2011 și are în prezent sediul în București, România. Afacerea a creat o platformă de comunicații care poate fi implementată în cloud-ul privat al unei companii. Utilizatorii pot discuta pe chat, pot trimite fișiere și pot participa la apeluri video, pe care le pot transforma în cunoștințe care pot fi căutate. Acest lucru îmbunătățește colaborarea și îi face pe clienți mai profitabili.

De la înființare, afacerea a strâns 7 milioane de dolari de la un mai mulți investitori.

3. YLOAD

Anul înființării: 2019

Sediul central: Cluj, România

Angajați: 11-50

Fondatori: Alexandru Huzau

YLOAD este un startup din România care a fost fondat în 2019 și are în prezent sediul în Cluj. Compania a creat una dintre primele piețe de transport din Europa, unde soluțiile logistice bazate pe inteligență artificială sunt transparente și făcute complet digitale. Aceștia oferă prețuri competitive și servicii superioare în industria logistică.

Afacerea a trecut printr-o singură rundă de finanțare de când a fost fondată, în iulie 2021. În cadrul acestei runde de finanțare, startup-ul a strâns un total de 700.000 de euro de la SeedBlink.

4. Bytex

Anul înființării: 2015

Sediul central: Iași, România

Angajați: 51-100

Fondatori: Dragoș Rusu

Bytex este un startup românesc care a fost fondat în 2015 și are în prezent sediul în Iași, România. Compania oferă soluții complete de dezvoltare software pentru o serie de afaceri din România. Aceasta variază de la dezvoltare mobilă, la securitate cibernetică și multe altele.

5. Licenseware

Anul înființării: 2020

Sediul central: București, România

Angajați: 11-50

Fondatori: Alex Cojocaru, Chris Allen, Ciprian Grigore

Licenseware este un startup românesc care a fost fondat în 2020 și are sediul în București, România. Afacerea creează un ecosistem de aplicații pentru gestionarea licențelor software. Acest lucru le permite utilizatorilor să plătească doar pentru licențele de care au nevoie și nu o singură funcționalitate în plus față de cea de care au nevoie. Acest lucru ajută companiile să economisească bani atunci când acordă licențe de software.

Afacerea a obținut finanțare prin mai multe runde de la înființare, cea mai recentă fiind un grant primit de la InnovX în noiembrie 2022. În total, afacerea a strâns  1,7 milioane de dolari de la zece investitori.

6. EasyDo Digital Technologies

Anul înființării: 2018

Sediul Central: București, România

Angajați: 101-250

Fondatori: David Coyne

EasyDo Digital Technologies este un startup românesc care a fost fondat în 2018 și are sediul în București. Este o companie IT care funcționează ajutându-și clienții cu servicii de logistică easy do, mobilitate inteligentă și gestionare a patrimoniului.

În ciuda dimensiunii afacerii, nu există nicio înregistrare publică a startup-ului care să caute finanțare pentru startup. Având în vedere dimensiunea operațiunilor EasyDo, este foarte probabil ca firma să aibă succes dacă ar decide să caute o astfel de finanțare.

7. Wolfpack Digital

Anul înființării: 2015

Sediul central: Cluj-Napoca, România

Angajați: 51-100

Fondatori: Georgina Florian

Wolfpack Digital este un startup din România care a fost fondat în 2015 și are în prezent sediul în Cluj-Napoca, România. Sunt un startup de dezvoltare premiat care ajută companiile să creeze noi aplicații și software pentru a le ajuta să își atingă obiectivele de afaceri în mod eficient.

8. P4B

Anul înființării: 2015

SEDIUL CENTRAL: Cluj-Napoca, România

Dimensiune: 51-100

Fondatori: Bartos Sandor-Roberts

P4B este un startup românesc care a fost fondat în 2015 și are în prezent sediul în Cluj-Napoca. Afacerea oferă asistență altor companii, mai exact în ceea ce privește externalizarea, dezvoltarea de software, site-uri web și mobile. Afacerea a funcționat cu succes în ultimii ani și s-a bucurat de recenzii pozitive din partea clienților.

În ciuda mărimii și a creșterii rapide a afacerii, aceasta nu a căutat în mod public nicio finanțare de pornire. Nu este clar dacă întreprinderea are planuri de a căuta finanțare de pornire în viitorul imediat, însă, cu siguranță, întreprinderea va avea succes dacă o va face.

9. Bunnyshell

Anul înființării: 2018

Sediul central: București, România

Angajați: 11-50

Fondatori: Alin Dobra, Roxana Ciobanu, Roxana Ciobanu, Silviu Chiran

Bunnyshell este un startup românesc care a fost fondat în 2018 și are în prezent sediul în București. Aceștia ajută dezvoltatorii cu DevOps-ul lor prin crearea unei platforme de automatizare pentru cloud care să îi ajute pe acești dezvoltatori să implementeze, să scaleze și să își optimizeze operațiunile. Operațiunile lor ajută la creșterea eficienței și performanței acestor aplicații.

De când a fost fondată, afacerea a reușit să strângă fonduri de pornire. În total, afacerea a strâns o cifră de 6,4 milioane de dolari de la doi investitori. Ultima rundă de finanțare a afacerii a avut loc în aprilie 2022, când a strâns 4 milioane de dolari de la aceiași doi investitori.

10. FXBITS

Anul înființării: 2018

Sediul central: Cluj-Napoca, România

Angajați: 101-250

Fondatori: Paul Tofan

FXBITS este un startup din România care a fost fondat în 2018 și are în prezent sediul în Cluj-Napoca. Afacerea este un studio de dezvoltare specializat în furnizarea de soluții tehnologice de inteligență artificială conversațională pentru întreprinderi, pe lângă dezvoltarea de dispozitive mobile, tehnologie web și multe altele.

11. Undelucram

Anul înființării: 2011

Sediul central: București, România

Angajați: 1-10

Fondatori: Costin Tudor

Undelucram este un startup românesc care a fost fondat în 2011 și are în prezent sediul în București. Afacerea activează în industria de recrutare și a creat o platformă prin care firmele pot posta locuri de muncă, iar acestea pot primi recenzii despre cum este să lucrezi cu ele. Candidații pot aplica cu ușurință pentru locuri de muncă și își pot găsi următorul pas în carieră.

De când a fost înființată, afacerea a obținut un total de 837.500 de euro de la trei investitori. Ultima rundă de finanțare a startup-ului a avut loc în decembrie 2022, când a strâns 200.000 de la Gapminder VC.

12. Hyperhuman

Anul înființării: 2020

Sediu central: București, România

Angajați: 11-50

Fondatori: Bogdan Predușcă, Dan Nica

Hyperhuman este un startup românesc care a fost fondat în 2020 și are în prezent sediul în București. Compania activează în industria de sănătate și fitness și a creat o platformă unde oamenii își pot încărca conținutul și pot edita totul cu ușurință. Acest lucru reduce timpul și cheltuielile implicate în crearea unui conținut de fitness excelent.

De când a fost înființată, compania a strâns în total 800.000 de euro de la patru investitori.

13. SRD-Media

Anul înființării: 2017

Sediul central: Cluj-Napoca, România

Angajați: 101-250

Fondatori: Raul Siderias

SRD-Media este un startup din România care a fost fondat în 2017 și are în prezent sediul în Cluj-Napoca. Compania este un exemplu de startup de agenție de marketing din țară care ajută companiile să se facă găsite online printr-o combinație de marketing PPC și o serie de servicii SEO.

14. Goodlegal

Anul înființării: 2022

Sediul central: București, România

Angajați: 1-10

Fondatori: Alex Tătăran, Alexandru Căciulescu

Goodlegal este un startup românesc care a fost fondat în 2022 și activează în sfera LawTech. Afacerea acționează ca o soluție unică pentru o gamă largă de servicii juridice.

Afacerea a trecut printr-o singură rundă de finanțare de la înființare, runda respectivă fiind o rundă Pre-Seed în noiembrie 2022, când a strâns 1,2 milioane de euro de la un număr necunoscut de investitori.

15. YAROOMS

Anul înființării: 2016

Sediul central: București, România

Angajați: 1-10

Fondatori: Dragoș Badea, Emil Muthu

YAROOMS este un startup românesc care a fost fondat în 2016 și are în prezent sediul în București. Compania a creat o platformă de rezervări online pentru închirierea de săli pentru conferințe, întâlniri și altele.

De la înființare, afacerea a trecut printr-o singură rundă de finanțare de pornire, în octombrie 2022. În timpul acestei runde de finanțare, afacerea a strâns 2 milioane de euro.

16. Mindit.io

Anul înființării: 2015

Sediul central: București, România

Angajați: 51-100

Fondatori: Irina Arsene

Mindit.io este un startup românesc care a fost fondat în 2015 și are în prezent sediul în București, România. Afacerea oferă o serie de servicii de consultanță IT pentru întreprinderi și, de asemenea, se asociază cu aceste întreprinderi pentru a crea noi inovații, cu echipe de asistență de înaltă calitate pentru a gestiona orice problemă pe măsură ce aceasta apare.

17. Digitap

Anul înființării: 2016

Sediul central: Cluj-Napoca, România

Dimensiune: 11-50

Fondatori: Daniel Tamaș

Digitap este un startup românesc care a fost fondat în 2016 și are în prezent sediul în Cluj-Napoca, România. Aceștia au creat o rețea pentru gameri pentru a facilita competiția într-un cadru relaxat. Acest lucru este realizat prin concentrarea pe jocuri ușor de jucat și prin crearea unui mediu pozitiv.

Fondatorii afacerii au investit 360.000 de dolari din banii proprii în companie, iar ulterior au strâns încă 300.000 de dolari în august 2020 de la Voicu Oprean.

18. FINQware

Anul înființării: 2018

Sediul central: București, România

Angajați: 1-10

Fondatori: Cosmin Cosma, Dănuț Covalciuc, Dumitru Tărăianu

FINQware este un startup din România care a fost fondat în 2018 și are în prezent sediul în București. Aceștia au creat o platformă API pentru o serie de afaceri care au nevoie de acces la date bancare și la date de la alte instituții financiare. API-ul lor le permite acestor afaceri interesate să aibă acces rapid la aceste informații într-un mod conform.

Afacerea a trecut prin mai multe runde de finanțare de la înființare, ultima având loc în iulie 2022, când startup-ul a strâns 510.000 de euro de la SeedBlink. În total, startup-ul a strâns  1,3 milioane de dolari de la patru investitori.

19. Smartdata

Anul înființării: 2013

Sediul Central: Moldova

Dimensiune: 51-100

Fondatori: Alex Scutaru, Andrei Martinenco

Smartdata este un startup românesc care a fost fondat în 2013 și are în prezent sediul în Moldova. Compania este o agenție digitală specializată în migrații de date, web design, dezvoltare software și multe altele. Aceștia ajută afacerile din toată România să ajungă la publicul țintă și, prin urmare, să își crească profiturile.

20. DRUID

Anul înființării: 2018

Sediul central: București, România

Angajați: 11-50

Fondatori: Andreea Pleșea, Daniel Bălăceanu, Liviu Drăgan

DRUID este un startup românesc care a fost fondat în 2018 și are în prezent sediul în București, România. Compania a creat o platformă de inteligență artificială conversațională pentru clienții enterprise. Scopul companiei este de a ajuta aceste întreprinderi să creeze asistenți virtuali mai avansați, care pot degreva resursele companiei și le pot îmbunătăți eficiența.

DRUID este unul dintre cele mai bine finanțate startup-uri românești, afacerea obținând un total de 20,6 milioane de dolari de la șase investitori.

21. Rayscape

Anul înființării: 2018

Sediul central: Timișoara, România

Angajați: 1-10

Fondatori: Andrei Tenescu, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Ștefan Iarca.

Rayscape este un startup din România care a fost înființat în 2018 și are sediul în Timișoara. Compania oferă un serviciu automatizat de analiză a razelor X care care îi ajută pe radiologi să ofere o analiză mai precisă a imaginilor cu raze X. Acest lucru ajută la îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți și a eficienței acestor furnizori de servicii medicale.

Afacerea  a strâns 1,4 milioane de euro de la cinci investitori.

Câte startup-uri există în România?

În prezent, există peste 500 de startup-uri de tehnologie active în România.

Care sunt cauzele pentru care startup-urile românești eșuează?

Eșecul startup-urilor românești este cauzat de o serie de factori, deși cei mai întâlniți sunt lipsa accesului la finanțare critică, incapacitatea de a găsi cei mai buni lucrători și lipsa sprijinului de mentorat și a educației pentru tinerii antreprenori.

Ce industrii de startup sunt cele mai puternice în România?

Cele mai puternice industrii de startup din România sunt FoodTech, Software și Marketing/Vânzări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: