Analiză Statista: România, printre țările cele mai afectate de exodul medicilor. Forța de muncă ar putea crește cu 37% dacă medicii plecați în străinătate s-ar întoarce în țară

pexels-pixabay-40568 Sursă foto: Pexels

România se află printre țările afectate de exodul medicilor, unde, la o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, aproape 22.000 de medici lucrează în străinătate, potrivit unei analize a platformei de date Statista. Potrivit analizei, dacă toți aceștia s-ar întoarce acasă, forța de muncă din România ar crește cu 37%.

India este țara cu cei mai mulți medici cu pregătire internă care lucrează în străinătate în cadrul OCDE  Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că densitatea medicilor din India este foarte scăzută într-o comparație internațională. Cu toate acestea, chiar dacă toți medicii expatriați s-ar întoarce acasă, acest lucru nu ar consolida cu mult forța de muncă medicală din India.

O analiză a țărilor în care au fost disponibile date arată că, cel mai recent, aproape 75.000 de medici formați în India lucrau în OCDE. Aproape două treimi dintre acești profesioniști s-au stabilit în SUA, în timp ce 19.000 s-au îndreptat către Marea Britanie. În ciuda faptului că au o populație similară, numărul medicilor formați în China care lucrau în OCDE a fost mult mai mic, de aproximativ 8.000, care au ales ca destinații în principal SUA și Australia.

În timp ce efectele acestui exod al medicilor sunt semnificative pentru țară, sursa pentru densitatea scăzută a medicilor din India este mai profundă. Comparând numărul de medici indieni expatriați cu numărul de medici care practică în India, medicii expatriați reprezintă puțin peste 7 % din forța de muncă a medicilor indieni din țară.

Această cifră este comparabilă cu cea din Regatul Unit și doar puțin mai mare decât cea din Germania. Cu toate acestea, ambele țări au o densitate de medici mult mai mare decât India, ceea ce duce la concluzia că India formează prea puțini medici în general sau că ea însăși nu atrage suficienți medici din alte locuri.

Sursă foto: Pexels

Comentarii

  1. Unde să se întoarcă, într-un sistem bolnav de lipsuri din cauza gravei subfinantari?
    Uitați-vă cât îi pasă Statului român de Sănătate :
    CCR a dispus sistarea plății CASS de pensionarii cu peste 4000 lei/ lună si Guvernul s-a conformat imediat dar nu a căutat o soluție de compensare a acestei pierderi de finanțare!
    Eu aș fi modificat imediat Cidul Fiscal prin eliminarea taxării pensiilor cu impozitul pe venit si înlocuirea acelui impizit cu CASS.
    Dar se dovedește că autoritatilor nu le pasă de finantarea sistemului de sănătate și in general, altfel si-ar fi bătut capul!
    Cum să tratezi gratis 5 milioane de pensionari de nu știu câte ori intr-un an?!!

  2. Sa nu dramatizăm! Mulți medici pleaca atât pentru a capăta experiență dar și bani! Este o diferența de salarizare care nu poate fi eliminata nici in 10 și nici in 20 de ani! Trebuie sa privim realistUnii se vor intoarrce, cum sunt cei care s-au intors din Germania si muncesc la Spitalul OCH!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *