Călin Georgescu are prieteni în locuri înalte. În ultimele săptămâni, candidatul român la președinție a primit sprijinul vicepreședintelui american, J. D. Vance, și al directoarei serviciilor naționale de informații din SUA, Tulsi Gabbard, precum și al SVR, serviciul de informații externe al Rusiei, arată o analiză a publicației The Economist.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În noiembrie anul trecut, Georgescu, un candidat pro-rus, a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Dar Curtea Constituțională a anulat votul, pe fondul suspiciunilor că Rusia a intervenit. Alegerile vor fi reluate în luna mai. Autoritățile electorale vor decide până la 19 martie dacă Georgescu poate candida.

Candidatul spune că a întâlnit extratereștri. El crede că aterizările pe Lună au fost falsificate și îi admiră pe fasciștii români din anii 1930. Mai mult, el promite să pună capăt ajutorului pentru Ucraina. Înainte de alegeri, era considerat un marginal fără speranțe; partidele mari au fost uimite când a obținut 23% din voturi. În anularea rezultatului, instanța a decis că acesta a primit finanțare ilegală și a sugerat că Rusia a stimulat videoclipurile sale virale de pe TikTok.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Românii sunt puternic divizați. Instituția susține acțiunea instanței, dar atât dreapta populistă, cât și mulți cetățeni sătui de politică îl susțin pe Georgescu. Partenerii străini ai României sunt, de asemenea, divizați. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a sprijinit Curtea. Dar oficiali din administrația lui Donald Trump, inclusiv Vance, Gabbard și Elon Musk, au criticat românii – în acord cu SVR din Rusia, care la 4 martie l-a numit pe Călin Georgescu o victimă a „elitei totalitar-liberale europene”. A doua zi, România l-a expulzat pe atașatul militar al Rusiei și a arestat șase persoane pentru „complot pentru preluarea puterii de stat”.

Candidații pentru reluarea alegerilor prezidențiale trebuie să se înscrie până la 15 martie. Remus Ștefureac, care conduce INSCOP, o firmă de sondaje, spune că Georgescu conduce detașat cu o cotă de până la 40% în primul tur. El ar putea pierde și în turul al doilea, dacă i se permite să candideze. În octombrie, instanța a exclus un alt candidat pro-Putin, Diana Șoșoacă, afirmând că declarațiile sale amenințau apartenența României la UE și la NATO. Luna trecută, procurorii au inițiat proceduri penale împotriva lui Călin Georgescu pentru acte anticonstituționale și declararea eronată a finanțării campaniei, ceea ce acesta neagă. De asemenea, poliția l-a reținut pentru scurt timp pe Horatiu Potra, un asociat al lui Georgescu care are legături cu Rusia și care conduce o companie de securitate care trimite mercenari în Congo.

Cele mai mari partide din România, Partidul Social Democrat de centru-stânga și Partidul Național Liberal de centru-dreapta, susțin un candidat comun la președinție. Dar popularitatea lui Georgescu și semnalele contradictorii din America și Europa îi pun într-o situație dificilă. Pentru a spori confuzia, pe 27 februarie, procurorii i-au permis lui Andrew Tate, un influencer, și fratelui său Tristan să plece în America. Susținători ai lui Trump, aceștia erau anchetați în România pentru viol și trafic de persoane. Oficialii spun că nu a existat nicio cerere oficială din partea americanilor; se pare că au fost eliberați în urma unui lobby informal. Liderii români sunt întotdeauna binevoitori față de America, spune Rufin Zamfir de la Centrul GlobalFocus, un think-tank. Dar acum sunt „ca niște găini fără cap”.