Analiză Yale: Retragerea companiilor și sancțiunile paralizează economia rusă. Rusia a pierdut companii care reprezintă circa 40% din PIB/ Piețele financiare rusești au cele mai slabe performanțe din întreaga lume în acest an

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

Economia rusă se clatină, în urma sancțiunilor internaționale care au făcut peste o mie de companii să se retragă total sau parțial din țară, ceea ce a dus la pierderea a circa 40% din PIB-ul Rusiei, în timp ce piețele financiare ale țării au cele mai slabe performanțe din întreaga lume în acest an, iar Vladimir Putin recurge la intervenții fiscale și monetare vădit nesustenabile, pentru a îmblânzi aceste efecte, arată o amplă analiză realizată de economiștii faimoasei universități Yale, care de la începutul invaziei ruse în Ucraina au monitorizat retragerea companiilor din această țară.

Astfel, potrivit economiștilor, pe măsură ce invazia rusă din Ucraina intră în cea de-a cincea lună, a apărut o poveste comună conform căreia unitatea lumii în a se opune Rusiei a devenit cumva un „război de uzură economică care își pune amprenta asupra Occidentului”, având în vedere presupusa „rezistență” și chiar „prosperitate” a economiei rusești. Acest lucru este pur și simplu neadevărat, arată economiștii Yale, – și este o reflectare a unor neînțelegeri larg răspândite, dar incorecte din punct de vedere faptic, cu privire la modul în care economia rusă rezistă de fapt pe fondul exodului a peste 1.000 de companii globale și al sancțiunilor internaționale.

Faptul că aceste neînțelegeri persistă nu este surprinzător, arată economiștii. De la invazie, comunicatele economice ale Kremlinului au devenit din ce în ce mai selective, ignorând selectiv indicatorii nefavorabili și publicându-i doar pe cei care sunt mai favorabili. „Aceste statistici selectate de Putin sunt apoi trâmbițate cu grijă în mass-media și folosite de o mulțime de experți bine intenționați, dar neglijenți, pentru a elabora previziuni excesiv de favorabile Kremlinului, nerealiste”, arată specialiștii.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Echipa de experți a Yale, folosind limba rusă și surse de date neconvenționale, inclusiv date de consum de înaltă frecvență, verificări pe canale încrucișate, comunicate de la partenerii comerciali internaționali ai Rusiei și extragerea de date din date complexe de transport maritim, a publicat una dintre primele analize economice cuprinzătoare care măsoară activitatea economică actuală a Rusiei la cinci luni de la invazie și evaluează perspectivele economice ale Rusiei.

Din analiza Yale reiese clar: retragerea afacerilor și sancțiunile paralizează economia rusă, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Potrivit economiștilor, poziționarea strategică a Rusiei ca exportator de mărfuri s-a deteriorat iremediabil, deoarece acum se confruntă cu o poziție de slăbiciune în urma pierderii piețelor sale principale de odinioară și se confruntă cu provocări abrupte în executarea unui „pivot către Asia” cu exporturi nefondabile, cum ar fi gazele prin conducte.

În pofida unor pierderi persistente în lanțul de aprovizionare, importurile rusești s-au prăbușit în mare parte, iar țara se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește asigurarea de inputuri, piese și tehnologii esențiale de la parteneri comerciali ezitanți, ceea ce duce la o penurie de aprovizionare generalizată în cadrul economiei sale naționale.

În pofida iluziilor lui Vladimir Putin privind autosuficiența și înlocuirea importurilor, producția internă rusă a ajuns într-un impas total, fără capacitatea de a înlocui întreprinderile, produsele și talentele pierdute; golirea bazei interne de inovare și de producție a Rusiei a dus la creșterea prețurilor și la anxietatea consumatorilor.

Ca urmare a retragerii mediului de afaceri, Rusia a pierdut companii care reprezintă circa 40% din PIB-ul său, inversând aproape toate investițiile străine din ultimele trei decenii și sprijinind o fugă simultană de capital și de populație fără precedent, într-un exod masiv al bazei economice a Rusiei.

Putin recurge la intervenții fiscale și monetare dramatice, vădit nesustenabile, pentru a atenua aceste slăbiciuni economice structurale, ceea ce a dus deja bugetul de stat în deficit pentru prima dată după ani de zile și a secat rezervele sale valutare chiar și cu prețuri ridicate la energie – iar finanțele Kremlinului sunt într-o situație mult, mult mai gravă decât se înțelege în mod convențional.

Piețele financiare interne rusești, ca indicator atât al condițiilor actuale, cât și al perspectivelor viitoare, sunt piețele cu cele mai slabe performanțe din întreaga lume în acest an, în ciuda controalelor stricte ale capitalurilor, și au luat în calcul o slăbiciune susținută și persistentă a economiei, cu o contracție a lichidităților și a creditelor – în plus, Rusia este practic izolată de piețele financiare internaționale, ceea ce îi limitează capacitatea de a accesa bazinele de capital necesare pentru revitalizarea economiei sale paralizate.

„Privind în viitor, nu există nicio cale de ieșire din uitarea economică pentru Rusia atâta timp cât țările aliate rămân unite în menținerea și creșterea presiunii sancțiunilor împotriva Rusiei. Titlurile defetiste care susțin că economia Rusiei și-a revenit nu sunt pur și simplu factuale – faptele sunt că, după orice măsurătoare și la orice nivel, economia rusă se clatină, iar acum nu este momentul să punem frână”, conchid economiștii Yale.

Analiza integrală poate fi citită, în limba engleză, AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: