ANCOM a acordat amenzi de peste 3,5 milioane de lei anul trecut, în urma neregulilor descoperite la operatorii economici

ANCOM

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat miercuri că anul trecut a aplicat amenzi de peste 3,5 milioane de lei, pentru neregulile descoperite, după ce a făcut aproape 3.700 de controale, scrie News.ro.

„În anul 2021 ANCOM a desfăşurat aproape 3.700 de controale, neregulile descoperite fiind sancţionate cu amenzi în cuantum de peste 3,5 milioane de lei. În acest an am derulat şi o nouă campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă în zonele în care ne-a fost semnalată instalarea de noi staţii de bază menite să crească gradul de acoperire”, a declarat Cristin Popa, directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Ca urmare a celor 3.682 de controale, ANCOM a transmis 230 de notificări şi a aplicat 776 de avertismente şi 329 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 3.585.500 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

Amenzi de 2,7 milioane lei pentru piaţa comunicaţiilor electronice

Pe piaţa de comunicaţii electronice, în anul 2021, ANCOM a efectuat 2.046 de acţiuni de control, contravenienţii primind 230 de notificări, 320 de avertismente şi 142 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 2.750.500 de lei.

84 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 1.736.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de telefonie pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire asumate prin licenţe, încălcarea obligaţiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, desfăşurarea procesului de portare sau încălcarea altor obligaţii.

În anul 2021, ANCOM a finalizat o nouă campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă a zonelor locuite de cel puţin 98% din populaţia României, fiind realizate măsurători doar în localităţile în care operatorii au declarat că au îmbunătăţit semnificativ acoperirea.

5 amenzi contravenţionale în cuantum total de 50.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, în cuantum de 30.000 de lei, fiind aplicată pentru furnizarea neautorizată de reţele sau servicii de comunicaţii electronice.

24 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 732.000 de lei au fost aplicate şi furnizorilor de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice.

Furnizorii de reţele de tip CATV au fost sancţionaţi cu 24 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 202.500 de lei pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în Autorizaţia Generală, în timp ce operatorii de radiocomunicaţii au fost sancţionaţi cu 5 amenzi în cuantum total de 30.000 de lei pentru utilizarea unor frecvenţe fără a deţine licenţă sau nerespectarea parametrilor tehnici şi operaţionali ai staţiilor radio.

Amenzi de peste 500.000 lei pentru operatorii de echipamente radio şi compatibilitate electromagnetică

Pe piaţa echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice, ANCOM a efectuat 1.068 de controale, în urma cărora au fost aplicate 346 de avertismente şi 122 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 517.000 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 45.000 de lei şi a fost aplicată pentru deţinerea şi utilizarea echipamentelor de tip jammer.

În ceea ce priveşte compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă, în valoare de 20.000 de lei, a fost aplicată pentru introducerea pe piaţă a unor aparate ce nu erau proiectate şi fabricate în conformitate cu cerinţele esenţiale.

Peste 300.000 de lei amendă pentru operatorii din piaţa serviciilor poştale

ANCOM a efectuat în anul 2021 un număr de 568 de acţiuni de control, fiind aplicate 110 avertismente şi 65 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 318.000 de lei, fiind frecvent constatată nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor, 4 au vizat verificarea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestora fiind aplicată o amendă în valoare de 5.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenţă internă din sfera serviciului universal.

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poştale, nerespectarea modalităţilor de predare a trimiterilor poştale către destinatari, nerespectarea conţinutului confirmărilor de primire sau avizelor poştale şi neinscripţionarea/marcarea trimiterilor poştale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *