ANCOM, după anunțarea datelor din 2022 privind viteza internetului în România: Serviciile de comunicații se adaptează nevoilor utilizatorilor/ Tendința semnalizează debutul unei digitalizări de masă

Redacția feb. 22, 2023 2 comentarii
router internet

În 2022 utilizatorii din România au experimentat o viteză medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creștere cu aproximativ 17% comparativ cu anul anterior, și o viteză medie de upload de 455 Mbps, în creștere cu 52% față de anul 2021, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni, conform statisticilor elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate în cadrul platformei Netograf. ANCOM constată că există o tendință care semnalizează debutul unei digitalizări de masă, în sensul pregătirii serviciilor suport de acces la internet pentru a sprijini o utilizare intensivă a serviciilor de conținut peste internet pentru tot mai multe activități ce necesită și o viteză uplink semnificativă, cum ar fi, spre exemplu, telemunca sau teleșcoala.

Creșteri similare au fost înregistrate și în ceea ce privește internetul mobil la nivel național, utilizatorii experimentând o viteză medie de download de 38 Mbps, cu 26% mai mare decât în anul anterior și o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare față de anul 2021.

“Din analiza statisticilor aferente anului 2022 pentru internetul fix, se remarcă o tendință de echilibrare între vitezele de upload și download pe cablu și wifi pentru furnizorii mari de pe piața din România, fapt care sugerează o adaptare a serviciilor de comunicații electronice pe baza nevoilor extinse ale utilizatorilor. De asemenea, această tendință semnalizează debutul unei digitalizări de masă, în sensul pregătirii serviciilor suport de acces la internet pentru a sprijini o utilizare intensivă a serviciilor de conținut peste internet pentru tot mai multe activități ce necesită și o viteză uplink semnificativă, cum ar fi, spre exemplu, telemunca sau teleșcoala”, transmite ANCOM.

În ce privește vitezele medii de transfer al datelor pentru serviciul mobil de acces la internet, se remarcă o creștere de bun augur chiar și în lipsa unor implementări naționale semnificative ale tehnologiilor mobile 5G. Totodată, ținând cont și de experiența altor state și regiuni privind implementarea 5G, foarte probabil, efectele licențelor de utilizare a spectrului mobil acordate la finalul anului 2022 asupra vitezelor medii de transfer al datelor se vor vedea începând de anul acesta.

Viteza medie – download și upload internet fix

Testele efectuate de utilizatori în cadrul platformei Netograf arată că în anul 2022 viteza medie de download pentru internetul fix prin cablu a crescut cu aproximativ 17% față de anul 2021, ajungând la 533 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a înregistrat o creștere de 52%, ajungând la 455 Mbps, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni.

În ceea ce privește vitezele înregistrate pentru serviciul de acces la internet fix prin conexiuni wifi, utilizatorii au experimentat în 2022 o viteză medie de download la nivel național de 135 Mbps, în creștere cu 20% față de anul 2021, și o viteză medie de upload de 111 Mbps, cu 25% mai mare decât cea înregistrată anul anterior.

Viteza medie – download și upload internet mobil

În privința serviciului de acces la internet mobil, rezultatele testelor efectuate de utilizatori în cadrul platformei Netograf în anul 2022 indică o viteză medie de download la nivel național de 38 Mbps, în creștere cu 26% față de anul 2021, respectiv o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare decât cea înregistrată pe parcursul anului 2021.

Ce e Netograf?

Netograf este o platformă electronică dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de acces la internet pe care îl plătesc. Utilizatorii pot verifica în acest fel dacă serviciul utilizat se ridică la calitatea prevăzută în ofertă și în contractul încheiat. Totodată, aceștia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obținute pe baza testelor realizate de utilizatorii Netograf. Platforma Netograf cuprinde aplicația web, aplicația desktop pentru terminale fixe ce poate fi descărcată de pe www.netograf.ro și aplicațiile mobile pentru sistemele de operare Android și iOS disponibile în magazinele dedicate (Google Play pentru Android și App Store pentru iOS).

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. “Creșteri similare au fost înregistrate și în ceea ce privește internetul mobil la nivel național, utilizatorii experimentând o viteză medie de download de 38 Mbps”.
    Asta în pofida faptului ca majoritatea operatorilor ce oferă internet mobil se lauda cu rețeaua 4g nationala unde vitezele ar trebui sa fie de pana la 225mbps (sa scrie în contractele lor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *