ANCOM lansează licitația pentru 5G, prețul de pornire fiind de aproape 700 milioane de euro

antena, comunicatii, telecomunicatii, tehnologia 5g Sursa foto Pixabay Sursa foto: Pixabay

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) anunță lansarea licitației pentru acordarea licențelor pentru noua generație 5G, potrivit unui comunicat de presă. Valoarea cumulată a preţurilor de pornire stabilite este de 693 de milioane de euro.

ANCOM îi invită pe toți cei interesați să ia parte la licitația pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800.

Termenul limită pentru depunerea documentelor de candidatură și a ofertelor inițiale este 27 octombrie 2022, ora 17:00 (ora locală). Puteți consulta aici cum veți putea participa și de ce documente aveți nevoie.

Valoarea cumulată a preţurilor de pornire stabilite prin hotărârea Guvernului nr. 1139/2022 este de 693 de milioane de euro. Aceste valori au fost determinate în funcţie de o serie de factori, printre care referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor în fiecare bandă dintre cele supuse procedurii de selecţie, proprietăţile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvenţe, precum şi durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate.

În cadrul licitaţiei vor fi disponibili 555 MHz în cele patru benzi de frecvenţe, operatorii câştigătoari urmând să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populaţia ţării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile existente, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 480 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile.

În cadrul procedurii de selecţie, ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026, şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.

Valoarea cumulată a preţurilor de pornire stabilite prin hotărârea Guvernului nr. 1139/2022 este de 693 de milioane de euro. Aceste valori au fost determinate în funcţie de o serie de factori, printre care referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor în fiecare bandă dintre cele supuse procedurii de selecţie, proprietăţile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvenţe, precum şi durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precizează ANCOM.

Taxa de licenţă va fi achitată eşalonat, în primii ani de valabilitate a licenţelor.

Tariful de utilizare a spectrului pentru benzile în care se furnizează servicii pe suport radio de bandă largă a fost redus semnificativ pentru benzile 1800 MHz, 2100 MHz şi 2600 MHz. Odată cu noile licenţe, tariful de utilizare în banda de 3400 – 3800 MHz va reflecta noua sa valoare, de bandă pionier pentru furnizarea în Europa de servicii pe suport radio de bandă largă de nouă generaţie. Suplimentar, în contextul organizării procedurii de selecţie în anul 2022, reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului în benzile de frecvenţe 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz şi 3400 – 3800 MHz va sprijini devansarea obiectivelor naţionale de conectivitate pe termen mediu şi lung. Accesul operatorilor la această reducere este condiţionat de asumarea unor angajamente majore de investiţii, prevăzute în caietul de sarcini al licitaţiei.

În cadrul procedurii de selecţie ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026 şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *