Angajații de la Disneyland din California spun că locuiesc în maşini şi moteluri din cauza salariilor mici

Disneyland California Foto: Disneyland (Joshua Sudock/Disneyland Resort)

Lucrătorii Disneyland din California spun că locuiesc în maşini şi moteluri din cauza salariilor mici şi ameninţă cu declanşarea unei greve pentru obţinerea unor venituri decente, transmite BBC, conform News.ro.

Cynthia ”Cyn” Carranza a căutat meticulos un loc de parcare umbrit pentru maşina pe care o numeşte acasă. Custodele de noapte de la Disneyland trebuie să doarmă ziua – o dificultate pentru oricine, darămite atunci când trebuie să locuiască în maşină cu doi câini.

Carranza spune că câştigă 20,65 dolari pe oră în parc, dar vara trecută nu şi-a putut permite să plătească chirie în California de Sud, unde un apartament mediu poate costa mai mult de 2.000 de dolari pe lună.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Aceasta a plâns în timp ce povestea problemene din acea vară, inclusiv strecurarea pentru duşuri în departamentul de costume din Disneyland.

Ea împarte acum un mic apartament cu iubitul ei, care lucrează şi el la parc, dar încă abia face față cheltuielilor.

”Aceasta nu este o situație pe care să o experimentezi lucrând la un loc de muncă cu normă întreagă pentru o companie precum Disney”, a spus ea pentru BBC.

Carranza, ca şi alţii care lucrează în parc, a detaliat BBC dificultăţile financiare care vin odată cu munca în ceea ce se presupune a fi ”cel mai fericit loc de pe Pământ”.

Aproximativ 10.000 de lucrători sindicalizaţi de la Disneyland – primul dintre cele 12 parcuri create pe tot globul – ameninţă să facă grevă pentru salarii şi ceea ce ei spun că sunt practici antisindicale de represalii.

Sute de muncitori au protestat în afara parcului săptămâna trecută, cu o serie de pancarde care arată pumnul înmănuşat al lui Mickey Mouse, sfidător. ”Mickey ar dori un salariu corect”, au scandat muncitorii în afara Disneyland, lângă porţile parcului.

Ei au votat aproape în unanimitate pentru a autoriza greva vineri, cu doar câteva zile înainte ca negocierile contractului sindical pentru lucrători să fie reluate.

Deşi votul nu înseamnă că o grevă este iminentă, ar putea determina lucrătorii să acţioneze rapid în cazul în care negocierile se aprind.

Autorizarea oferă, de asemenea, sindicatelor un efect de pârghie, deoarece discuţiile cu conducerea Disney continuă în această săptămână.

Contractul pentru membrii distribuţiei de la Disneyland a expirat pe 16 iunie, iar negocierile actuale implică o coaliţie de sindicate care reprezintă aproape 10.000 de angajaţi ai parcului, care îi include pe toţi, de la cei care lucrează ca personaje şi operează plimbări până la vânzări, restaurante şi lucrători de îngrijire.

Oficialii sindicatului spun că aproximativ unul din 10 membri ai personajelor Disneyland nu au avut o locuinţă în timp ce lucrau în parc.

Un sondaj al angajaţilor a arătat că 73% spun că nu câştigă suficient pentru a acoperi cheltuielile de bază în fiecare lună şi aproximativ o treime au spus că au experimentat insecuritate locativă în ultimul an.

”Noi suntem cei care facem magia. Trebuie ca Disney să ne plătească un salariu viabil”, spune L Slaughter, o gazdă a parcului cu tematică Toontown.

Slaughter a petrecut doi ani locuind în maşina ei în timp ce lucra la parc. Acum are un apartament mic, la aproximativ o oră de mers cu maşina de Disneyland.

Ea a petrecut mult timp încercând să găsească un loc de parcare sigur pentru a dormi, spune ea, adăugând că personalul nu are voie să doarmă în parcările Disneyland.

”Chiria mea tocmai a crescut cu 200 de dolari şi nu voi mai putea să o plătesc”, spune ea.

Slaughter câştigă 19,90 USD pe oră – datorită obligativităţii privind salariul minim adoptat de alegătorii oraşului în 2018.

Disney s-a opus fără succes creşterii salariilor, dar lucrătorii spun că încă nu este suficient pentru a supravieţui în California de Sud.

Un calculator al salariului construit de Institutul de Tehnologie din Massachusetts, sau MIT, spune că o persoană singură, fără copii, ar trebui să fie plătită cu 30,48 de dolari pe oră pentru a-şi permite să locuiască lângă Disneyland din Orange County, care se află la aproximativ 30 de mile sud-est de Los Angeles.

Lucrătorii care au discutat cu BBC au spus că şi-au păstrat locurile de muncă în parc pentru că iubesc brandul Disney şi se bazează pe beneficiile generoase de asistenţă medicală şi pe banca alimentară operată de sindicate, pe care unii lucrători le-au descris ca fiind un dar salvator.

Disney spune că se angajează să negocieze cu ”membrii distribuţiei” – termenul companiei pentru angajaţii care interpretează prinţese şi piraţi, precum şi bucătarii sau îngrijitorii care întreţin parcul.

”Respectăm şi preţuim membrii distribuţiei noastre şi recunoaştem rolul important pe care îl joacă în crearea fericirii pentru oaspeţii noştri”, a spus Disney într-un comunicat, adăugând că discuţiile cu sindicatele care îi reprezintă pe lucrătorii săi vor fi reluate pe 22 iulie şi s-au angajat să ajungă la un acord. ”care se concentrează pe ceea ce contează cel mai mult pentru membrii actuali ai distribuţiei, ne ajută să atragem noi interpreţi şi poziţionează Disneyland Resort pentru creştere şi crearea de mai multe locuri de muncă”.

Ultima grevă de la Disneyland a fost în 1984 şi a durat 22 de zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: