ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor

hidroelectrica sigla

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancționat contravențional furnizorul SPEEH Hidroelectrica SA cu amendă în valoare de 400.000 lei, anunță ANRE.

Reprezentanții autorității spun că la începutul anului a fost dispus o acțiune de control la furnizor, în contextul numeroaselor sesizări și reclamații primite referitor la comportamentul comercial al furnizorului de energie electrică, SPEEH Hidroelectrica SA.

În urma finalizării acțiunii de control, s-au constatat nereguli în activitatea furnizorului, constând în:

 • neemiterea facturilor aferente cantităților de energie electrică furnizate celor 482.638 de clienți finali din portofoliu, pentru fiecare perioadă de facturare și în intervalul de timp prevăzut în contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu aceștia;
 • netransmiterea sau întârzierea în transmiterea răspunsurilor la solicitările adresate de clienți;
 • neîncheierea sau nerespectarea termenului de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice după acceptarea condițiilor de furnizare și transmiterea documentației necesare de către client.

Pentru faptele constatate, furnizorul de energie electrică, SPEEH Hidroelectrica SA, a fost sancționat contravențional cu amendă maximă, în valoare de 400.000 lei, reprezentând dublul maximului prevăzut de lege.

“În cursul anului 2022, ANRE a urmărit constant activitatea SPEEH Hidroelectrica SA, furnizorului fiindu-i aplicate un număr de 71 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 365.000 lei, pentru fapte similare.Vom continua să monitorizăm comportamentul tuturor furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în relația cu clienții finali pentru a ne asigura că drepturile lor vor fi respectate”, transmite ANRE.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat chiar duminică seara, la Prima News, despre întârzierea facturilor la energie, că poate confirma că nici el nu a primit acasă factura, în Turnu-Severin şi că îl nelinişteşte treaba aceasta.

El a precizat că ”Hidroelectrica a avut o achiziţie de clienţi foarte agresivă, datorită preţului pe care îl au, softul pe care l-au implementat nu a fost finalizat în timp util, softul de facturare, şi acum au anunţat că a fost finalizat şi începe facturarea”.

 

Comentarii

 1. Daca amenda nu e plătită personal, din buzunarul persoanelor din conducerea Hidroelectrica, NU VA AVEA NICIUN EFECT. De fapt tot nou o platim, pentru că Hidroelectrica e companie majoritara de stat.

 2. Degeaba amendezi instituția, dacă cel vinovat nu plătește nimic atunci efectul este zero. Consiliul de administrație, directorii, șefii de servicii ar trebui să plătească pe persoană fizică. Dacă legea nu permite așa ceva atunci să fie schimbată legea.

 3. Puteți ghici din ce bani va plati Hidroelectrica amenda ?
  ….exact: tot din banii nostri.
  V-ati intrebat din ce bani au fost platiti salariatii Hidroelectrica in perioada când nu au emis facturi, deci nu au avut incasari ?
  …..exact: din imprumuturi externe la dobanzi mari.
  Asadar, ce urmeaza ?
  Evident scumpirea.
  Cineva trebuie sa plătească.
  In nici un caz ei, dar sigur noi….pulimea.

 4. Cred că mama mea care are 91 de ani face infarct din pricina facturilor de la Hidroelectrica. De 7 luni nu a mai primit facturi de energie electrica, sper sa primească facturile și sa ne scăpăm de stres.

 5. Bună ziua,
  Capitalul social al Hidroelectrica S.A. este detinut de statul roman prin Ministerul Energiei in proportie de 80,056099782% si de „Fondul Proprietatea” S.A. in proportie de 19,943900218%.
  Incompetența STATULUI de a gestiona numărul foarte mare de contracte noi a dus la o altă incompetență. Aplicarea unor amenzi pentru prima incompetență.
  STATUL este bun de plată prin contribuția noastră (taxe și impozite).
  Dacă Hidroelectrica/STATUL vindea energia electrică prin INTERMEDIARI nu mai era nici o problemă. Intermediarul încasa de la noi și STATUL nu factura către intermediar. Poate chiar asta se vrea să ducă intetionat la faliment Hidroelectrica pentru incompetență.

 6. Altfel spus : Statul roman a luat bani dintr-un buzunar si i-a pus in altul … O amenda cinstita era o Demisie cu ceva Penal …

 7. Intarzieri sunt si la electrica furnizare,dar ei nu iau amenda ca dau kw cu 1.7lei. Am avut factutat dupa 8 luni anul trecut. Apoi la 4 si 2 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *