ANRE a sancționat furnizorul Tinmar Energy cu 20.000 lei pentru emiterea și transmiterea către clienți a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice din luna septembrie, fără a avea acest drept

facturi bani energie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sancționat furnizorul Tinmar Energy cu 20.000 de lei în urma controalelor inopinate demarate ca urmare a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice transmise clienților finali, începând cu data de 16.09.2022.

Potrivit ANRE, controale inopinate au avut loc şi la afiliaţii săi: SOLPRIM S.R.L., S.C. EYE MALL S.R.L., ARINNA DEVELOPMENT S.R.L. și LORD ENERGY S.R.L..

Furnizorul Tinmar Energy a transmis în luna septembrie că nu a denunțat unilateral contracte cu clienții, nu și-a depus licența la Autoritatea de Reglementare și nu are în intenţie să renunțe la activitatea de furnizare energie electrică, în contextul în care este primul furnizor care vrea să renunțe la clienți din cauza modificărilor legislative recente. Mai multe detalii aici. 

ANRE a verificat modul în care societățile și-au îndeplinit obligația de achiziționare a energiei electrice, astfel încât să asigure acoperirea consumului clienților (art. 57 alin. (6) din Legea nr. 123/2012), precum și respectarea interdicției de a nu denunța unilateral contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu clienții finali (art. 58 alin. (1^1) din Legea nr. 123/2012).

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societățile în cauză și-au îndeplinit obligația de achiziționare a energiei electrice pentru acoperirea consumului clienților și nu au denunțat unilateral contractele de furnizare a energiei electrice.

Cu toate acestea, pentru emiterea și transmiterea către clienți a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice începând din data de 16.09.2022, fără a avea acest drept, societățile TINMAR ENERGY S.A. și SOLPRIM S.R.L. au fost sancționate fiecare cu amendă contravențională în valoare de 20.000 lei.

Societatea EYE MALL S.R.L. a fost sancționată cu amendă în valoare de 60.000 lei pentru emiterea și transmiterea către clienți a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice începând din data de 16.09.2022, fără a avea acest drept, precum și pentru inserarea în contractele de furnizare a energiei electrice a unei clauze care dă dreptul furnizorului de a denunța unilateral contractul, fiind, totodată, dispusă măsura de a modifica toate contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu clienții finali în sensul eliminării clauzei care dă dreptul furnizorului de a denunța unilateral contractul.

Societățile ARINNA DEVELOPMENT S.R.L. și LORD ENERGY S.R.L. nu au avut obligația de a achiziționa energie electrică pentru acoperirea consumului clienților finali, deoarece în perioada supusă controlului nu au avut clienți finali în portofoliu.

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *