ANRE: Companiile de distribuţie şi transport al gazelor au făcut investiții de 1,7 miliarde de lei în rețelele de gaze, în 2021

Redacția apr. 8, 2021 0 comentarii
transgaz

Companiile de distribuţie şi transport al gazelor vor face investiţii de 2,27 miliarde de lei aferente anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Agerpres. Din această sumă, au fost realizate până acum investiții de 1,7 miliarde de lei, urmând ca restul să fie gata până la sfârşitul lunii octombrie 2021.

Operatorii au la dispoziţie alte zece luni din acest an pentru a finaliza investiţiile pe care nu le-au putut realiza anul trecut din cauza pandemiei, au explicat, pentru Agerpres, reprezentanţii autorităţii.

“Autoritatea a constatat că, în anul 2020, au fost realizate de operatorul de transport şi de sistem şi de operatorii care distribuie gaze naturale, investiţii în valoare totală de 1,7 miliarde lei. Se constată că investiţiile planificate în sistemele de distribuţie a gazelor naturale au fost realizate în proporţie de 98%”, se arată în comunicat. În sistemul naţional de transport al gazelor naturale au fost realizate în anul 2020 investiţii în valoare totală de 1,249 miliarde de lei, din care 809 milioane de lei din fonduri proprii ale operatorului de transport şi de sistem – SNTGN Transgaz SA şi circa 440 milioane de lei din fonduri europene. “Conform informaţiilor transmise de operator, acesta va finaliza investiţiile din fonduri proprii în valoare de 555 milioane de lei până la data de 31 octombrie anul curent, astfel încât să realizeze planul de investiţii pentru anul 2020 integral”, spune ANRE.

Lucrările de investiţii au avut în vedere, în principal, extinderea sistemelor pentru racordarea de noi consumatori, precum şi modernizarea şi dezvoltarea în scopul asigurării funcţionării sistemelor în condiţii de siguranţă, eficienţă şi fiabilitate în conformitate cu standardele de performanţă aprobate.

În ceea ce priveşte sistemele de distribuţie, Delgaz Grid a avut un plan de investiţii de 211 milioane de lei, din care a realizat 210 milioane de lei. Distrigaz Sud Reţele şi-a planificat 259 milioane de lei şi a realizat 249 milioane de lei.

Cadrul de reglementare obligă operatorii să realizeze investiţii în sistem în valoare de cel puţin 95% din valoarea totală a acestora cuprinse în planul anual de investiţii aprobat de ANRE pentru anul respectiv, cu posibilitatea de recuperare a investiţiilor întârziate. Neîndeplinirea acestei obligaţii constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă din cifra de afaceri.

Sursa foto: Transgaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *