Anul agricol 2023. INS: România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe

Floarea soarelui - Pexels Foto: Pexels.com

Suprafața cultivată și producția agricolă vegetală au crescut în anul 2023, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume și au scăzut la cartofi, conform datelor Institutului Național de Statistică. La nivelul Uniunii Europene, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe, iar la producția realizată pe locul doi, respectiv locul trei.

Anul 2023 comparativ cu anul 2022

În anul 2023 s-a înregistrat o creștere a suprafețelor și a randamentelor (producția medie la hectar) la principalele culturi.

Cereale pentru boabe Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0% iar producția cu 9,1%, în principal datorită creșterii randamentelor la hectar. Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2023, reprezintă 45,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%. Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 11,0% a producției de grâu care are o pondere de 46,8% în producția de cereale.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Leguminoase pentru boabe Producția a crescut față de anul precedent cu 37,8%, ca urmare a creșterii suprafeței cultivate și a randamentului la hectar.

Plante uleioase Producția a crescut cu 15,0%, iar suprafața cultivată cu 9,3%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la rapiță (+45,3%), soia boabe (+23,0%) și scăderi la floarea soarelui (-3,7%). Cartofi Suprafața cultivată a scăzut cu 4,9%, iar producția cu 19,4%. Legume Producția a crescut cu 1,6%, ca urmare a creșterii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate.

Vii pe rod

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În anul 2023, față de anul precedent, producția de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar (+7,6%) dar și a suprafeței cultivate cu 1,9%.

Plantații de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod) Producția de fructe din livezi a crescut cu 0,6%, datorită creșterii suprafețelor cultivate.

 

România comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene în anul 2023

• La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul trei la producția realizată, după Franța și Polonia;

• La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul doi la producția realizată, după Franța;

• La grâu, România s-a situat pe locul patru atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia;

• La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia și pe locul nouă la producția realizată după Germania, Franța, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia.