Curtea de Apel Bucureşti a respins marţi apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. împotriva Hotărârii prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăţii iar decizia este definitivă, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), transmite Agerpres.
“Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, care a respins astăzi apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. împotriva Hotărârii nr. 2920/9.06.2023, pronunţate de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăţi. Decizia instanţei este definitivă”. se arată în informarea transmisă de ASF.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins pe 11 ianuarie 2024 cererea Euroins România, fostul lider al pieței RCA, de suspendare a deciziei Curții de Apel București de a nu admite executarea deciziei ASF în ceea ce privește retragerea autorizației de funcționare.
Reamintim că pe 9 iunie 2023 Tribunalul București a declarat falimentul Euroins, în urma cererii formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF). Anterior, în luna mai, Tribunalul București a amânat cu două săptămâni decizia privind cererile de intrare în faliment a companiei Euroins.
„Respinge excepţia nulităţii recursului incident invocată de recurentele-reclamante. Respinge recursul principal declarat de reclamantele Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., prin lichidator judiciar provizoriu CITR Filiala Bucureşti SPRL şi Euroins Insurance Group AD şi recursul incident declarat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva sentinţei nr. 745 din 27 aprilie 2023 a Curții de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 11 ianuarie 2024”, potrivit deciziei ÎCCJ.
ASF a anunțat în data de 17 martie 2023 că retrage licența de asigurare a Euroins România și numește un administrator interimar, cu intenția declarată de a deschide procedura de faliment împotriva companiei. ASF susținea că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.
În urmă cu o săptămână, cererile de plată înregistrate la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) pentru creditorii societăţilor City şi Euroins ar putea fi achitate în proporţie de 80-85% până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, restul plăţilor fiind programate să fie efectuate în prima jumătate a anului 2026, transmitea Autoritatea de Supraveghere Financiară.