Apeluri în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru mediul de afaceri, lansate în două luni, potrivit unui secretar de stat din Ministerul Proiectelor Europene

Redacția sept. 25, 2023 0 comentarii
bani, finantari, euro

Secretarul de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Teodora Preoteasa, a declarat că, în interval de două luni, s-au lansat apeluri în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri, fiind vorba despre 25 de apeluri, şi a precizat că valoarea totală este de 16 miliarde, conform News.ro.

Teodora Preoteasa a declarat la Conferinţa Roinvest – Ediţia a IV-a, organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox, că trebuie absorbiţi toţi banii din exerciţiul financiar 2014 – 2020

“Practic, în ultimele două luni, pentru că ştim că ne confruntăm cu trei instrumente diferite care se suprapun şi aici mă refer la perioada 2014 – 2020, unde trebuie să absorbim, ca să zic aşa, toţi banii care ne-au mai rămas până la finalul acestui an. Toate tunurile au fost puse pentru absorbirea acestor bani. De când s-a preluat mandatul la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-au făcut plăţi către beneficiari de 1,7 miliarde euro. Ritmul este unul extrem de susţinut. Încercăm să mobilizăm programe astfel încât să ajungem cu o rată de absorbţie spre 100%. Evident că nu o să se vadă anul acesta, se va calcula şi în anii următori, dar focusul nostru principal este să nu pierdem aceşti bani. Sunt banii care au fost cel mai uşor de absorbit. Ştim că vorbim după aceea de o nouă perioadă de programare 2021 – 2027 care trebuia să demareze”, a precizat Teodora Preoteasa.

Ea a mai declarat că în două luni s-au lansat apeluri în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru mediul de afaceri.

“În două luni de zile s-au lansat apeluri în valoare de 1,6 miliarde euro pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri, 25 de apeluri, însă valoarea totală lansată este de 16 miliarde. Cred că este totuşi ceva faţă de nimic de când s-a preluat acest minister. Sunt apeluri deschise, aşa cum spuneam, pentru IMM-uri, atât la nivel regional, cât şi la nivel naţional. Pe PNRR suntem în situaţia în care am transmis modificarea PNRR, care include acea tăiere de 2,1 miliarde euro, articolul 18, articolul 21, care înseamnă ajustarea unor ţinte şi jaloane în funcţie de acele circumstanţe obiective şi în noul capitol REPowerEU. Toate aceste documente au fost transmise Comisiei Europene”, a explicat secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *