Apple vrea să își extindă biroul din România, au fost informați oficialii locali. Perspectiva unui centru de cercetare în țara noastră e încă “vis” îndepărtat

Apple

Un hub de inginerie Apple cu sute de ingineri din 40 de țări, care lucrează în design de management al energiei, procesoare de aplicații și tehnologii wireless. Nu, nu e la noi – un astfel de centru există în Munchen; dar românii și-ar dori acest model pentru piața locală, iar ideea s-a rostogolit după o întâlnire între reprezentanții gigantului tech cu oficiali români. Cât de realist este, însă, un astfel de scenariu? Compania americană vrea să își extindă biroul din România, cu același tip de competențe pe care le are deja, dar ideea unui centru de cercetare în țara noastră e deocamdată la nivel de invitație din partea autorităților române, precizează, la solicitarea Economedia, Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, după o întâlnire cu reprezentanții Apple.

Membrii delegației Apple s-au întâlnit ieri cu oficialii români, la discuții la care au participat Sabin Sărmaş, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, inovării și digitalizării și Dan Câmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

După întâlnire, partea română a transmis că țara noastră are “un potențial uriaș să devină un partener strategic al oricărui “tech giant” ca Apple”. Apple are un birou în România de mai bine de trei ani și intenționează să se extindă. “Ne bazăm, în viitor, pe Apple pentru creșterea nivelului de expertiză digitală in România. Poate așa vom putea spera și că țara noastră va inaugura, în timp, un Centru de cercetare – dezvoltare, așa cum găsim în Marea Britanie, Germania, Israel și Franța”, a transmis Sărmaș, într-o postare pe Facebook.

“Am transmis mesajul că e cel mai bun moment pentru o companie inovoatoare de tipul Apple să vină să se extindă la noi în țară”, a spus Burduja, după întâlnirea cu reprezentantul regional al companiei și cel al biroului Apple din România. Țara noastră are “materie cenușie”, adică oameni și este o țară pro-europeană și pro- americană, a argumentat ministrul. “Pe termen scurt, trebuie să aducem invesitori străini mari, cum e Apple, să îi convingem să investească în România. Și nu doar pe baza unor modele de forță de muncă mai ieftină, ci în centre de cercetare, dezvoltare, inovare”, a mai spus Burduja.

Deocamdată, însă, lucrurile rămân la nivel declarativ și nu putem miza pe un astfel de centru de cercetare al Apple în România în viitorul previzibil.

Deputatul Sabin Sărmaș, IT-ist de profesie, a detaliat, la solicitarea Economedia, care sunt perspectivele pentru ca România să beneficieze de o astfel de investiție. Deocamdată, e vorba mai degrabă de o idee îndepărtată. “A fost o discuție generală, de introducere, nu s-a pus în mod direct problema unei investiții. A fost, mai degrabă, o invitație din partea nostră – să ne aibă în vizor. Apple este o companie care se concentrează mai degrabă în Statele Unite, are doar mici centre în Europa. Noi am lansat o idee, o invitație. Ei au în România peste 10.000 de developeri certificați, adică oameni care știu să facă aplicații pentru ecosistemul Apple, ceea ce nu e puțin”, a menționat Sărmaș.

De altfel, compania are deja o prezență în România. “Ei sunt prezenți cu o echipă de aproximativ 20 de oameni, dar prezența Apple în România e semnificativă din perspectiva faptului că au stabilit aici singurul birou din Sud-Estul Europei. Și vor să se extindă, dar cu același tip de resursă“, a mai spus Sărmaș.

Societatea Apple Sales activează în România sub cod CAEN de Activități de consultanță pentru afaceri și management.

Cei de la Apple sunt interesați de reglementările europene în domeniu, unde România poate avea o poziție, și de proiectele de transformare digitală din țară. “Am discutat despre cum pot și ei să ne ajute, pe competențe digitale și urmează să transmitem solicitări punctuale. Apple e o companie care performează foarte bine pe zona de protecție a datelor și securitate, am putea folosi expertiza lor pentru a instrui experți români, angajați ai statului, dar și ai companiilor. De asemenea, am putea colabora penru creșterea competențelor digitale ale IMM-urilor”, a mai spus deputatul.

Ce înseamnă un centru de inginerie Apple?

Cel mai mare hub de inginerie al Apple din Europa e la München, unde grupul avea anul trecut aproape 1.500 de ingineri din 40 de țări, care lucrează într-o varietate de domenii, inclusiv design de management al energiei, procesoare de aplicații și tehnologii wireless. Apple a anunțat anult trecut că își stabilește în München “European Silicon Design Center”, adăugând sute de noi angajați și o nouă facilitate de ultimă generație, concentrată pe conectivitate și tehnologii wireless.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

  1. Sa stea cat mai departe de RO.
    Nenorocirea numita “smartphone” a distrus omenirea de la mic la mare. Iar ei sunt corifeii. Eu i as da afara din tara pe toti. Si as pune poporul la munca in toate domeniile. Nu ne trebuie nimic din afara. Avem TOT ce ne trebuie ca sa fim stapani pe noi si ce ne a daruit Dumnezeu. Nu avem nevoie sa stam cu mana ntinsa la nimeni ptr nimic, niciodata.
    Au venit sa suga fiecare dupa interesul lor, si au gasit iude care si au tradat familia, rudele, neamul si tara ptr un pumn de bani. Cu care sigur nu pleaca cand vor muri si vor pleca la Judecator.
    Marul din care a muscat Adam si Eva a fost Apple. Oare chiar nu vedeti, chiar daca stati cu ochii deschisi ???…???…???

  2. Poate-l chemati pe Warren Buffett la un mititel in Romania … Sa dea niste Meditatii … Meditatorilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *