Aproape 100 de noi proiecte industriale și logistice pe harta națională a șantierelor. Care sunt cele mai active zone?

business park santier industrial Foto: Victa

Aproape 100 de proiecte industriale în construcție au fost identificate în ultima lună la nivel național, conform datelor platformei Victa.ro, dezvoltată de consultanții de la IBC Focus care monitorizează șantiere.

Mai precis, în ultima lună au fost identificate 94 de proiecte industriale în stadiul de construcție. În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Bihor, cu un total de 7 proiecte. Zona București – Ilfov are tot șapte proiecte în construcție. Urmează județele Cluj, Satu Mare și Dolj, cu câte 5 proiecte.

Printre cele mai mari proiecte în construcție se numără un parc mixt, cu hale de depozitare și logistică, spații comerciale, spații de cazare și alimentație publică în Constanța (faze succesive, Constanța Business Park, 210.000 mp). În Ilfov se lucrează la un ansamblu logistic, cu hale de depozitare, producție, logistică și spații depozitare, de 100.000 mp (CTPark Bucharest North).

Următoarele trei proiecte menționate sunt în Cluj. Un ansamblu logistic, cu hale industriale, corp administrativ, faza I (2 hale P+1Ep), 45.000 mp; ansamblul logistic TRC Park, faza I, Cluj, 40.000 mp și un centru logistic: hală de depozitare de 22.700 mp.

Peste 5000 de proiecte în domeniul industrial și logistic, în diverse stadii de dezvoltare, se aflau în lucru la nivel național anul trecut, arată datele centralizate de IBC Focus, care monitorizează șantiere. Peste 800 de firme de construcții au fost implicate în lucrări industriale anul trecut.

În 2021 au fost identificate 5055 proiecte din domeniul industrial la nivel național, potrivit datelor VICTA.ro. Acestea ocupă o suprafață de 15,69 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la 23,51 miliarde de lei.

De asemenea, au fost identificați 811 antreprenori generali care au executat lucrări industriale.

Statisticile din 2021

Statisticile arată creșteri în industrie. În ceeea ce privește piața construcțiilor, aceasta a înregistrat creșteri pe segmentul nou. În primele 11 luni din 2021, volumul lucrărilor de construcţii în România a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-20,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,5%), arată datele INS. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 6,4%. Pe obiecte de construcţii clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 10,5%, respectiv cu 5,5%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 23,6%.

În primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 19,1%. Au crescut și comenzile noi în industrie. În luna noiembrie 2021, comenzile noi din industria prelucrătoare pe total (piaţa internă şi piaţa externă) în termeni nominali au crescut atât față de luna octombrie 2021 cu 7,9%, cât şi faţă de luna noiembrie a anului 2020 cu 12,5%.

Foto: Victa

Comentarii

  1. Interesanta era informatia: daca au cresut si cu cat au crescut comenzile noi în industria prelucratoare interna!
    2021 vs 2020!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *