Ar putea România să restricționeze exporturile de cereale? Analist: Dacă exportul României se oprește în acest moment, prețurile ar scădea enorm de mult

grau cereale lanuri Sursa foto: Pixabay

În acest moment, mai multe state din Europa sunt în discuții pentru a interzice exporturile de cereale, printre acestea se numără Ungaria, care a anunțat că dorește restricționarea imediată din cauza creșterii prețurilor. În același timp, Ucraina a decis să introducă restricţii la exportul anumitor produse agricole în 2022. Va fi nevoie de o licenţă specială pentru a putea exporta grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pui şi ouă. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale şi uleiuri vegetale. În acest context, cum va arăta situația României și ce decizii va lua țara noastră cu privire la exportul de cereale.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat că România nu este în aceeași situație cu Ungaria și Ucraina și nu există niciun risc ca țara noastră să nu mai poată aproviziona populația.

„Pe măsură ce lucrurile evoluează trebuie să luăm măsuri ca populația României să aibă hrană la dispoziție. Nu există sincope cu aprovizionarea populației cu alimente. Rezervele de stat sunt suficiente astfel încât să trecem peste orice criză. România nu importă grâu, sunt doar anumite sortimente în cantități limitate. România produce peste 11 milioane de tone, iar consumul intern este de peste 4,3 milioane tone. România nu este în situația statelor care încearcă să își asigure consumul intern”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

Aceeași opinie este susținută și de Gheorghe Cezar, consultant în Clubul Fermierilor Romani, expert analist comerț cu cereale. În momentul acesta, România nu are nicio problemă din punct de vedere al siguranței alimentare referindu-ne strict la grâu și la porumb ca materie primă pentru export.

„România mai are de exportat, după părerea mea, 3,5 milioane de tone de grâu și circa 4,5 milioane de tone de porumb. În momentul acesta, cu ce am exportat până acum, adunând consumul intern defalcat pe luni, avem aceste cifre care pot merge fără probleme la export. Nu ar fi rațional din punct de vedere economic să privăm fermierii de opțiunea de vânzare către export, acest segment de piață este foarte ridicat din punct de vedere al prețurilor cauzat de războiul din bazinul Marii Negre. Dacă exportul României se oprește în acest moment, prețurile ar scădea enorm de mult, iar fermierii nu vor mai putea beneficia de aceste prețuri care și așa trebuie să acopere costul mare cu îngrășămintele”, transmite Cezar Gheorghe.

Singura problemă pe care o are România este la nivel de materii prime floare soarelui. Potrivit acestuia, floarea soarelui a plecat către destinații intracomunitare foarte mult astfel încât procesatorii sunt puși în situația de a nu mai avea suficientă materie primă până la recoltă.

„În mod normal atunci când nu mai aveau ulei brut îl importau din Ucraina, unde comerțul este oprit. În acest sens, fermierii vor fi puși în situația de a nu mai produce”, spune analistul.

Cezar Gheorghe spune că trebuie să fim foarte atenți la ritmul exportului, pentru a pute ține cont de fiecare volum ce iese din țară.

Pe de altă parte, Nicu Vasile, președintele Ligii Asociației Producătorilor din România (LAPAR) este de părere că este obligatoriu ca România să oprească aceste exporturi deoarece ar putea exista posibilitatea ca prețurile la cereale să crească. Acesta estimează că este posibil ca prețul la grâu să crească cu 20%.

„Din moment ce Ungaria este cel mai mare exportator de produse agroalimentare pentru România, după Germania, aceste produse se ridica la 970 milioane euro. Dacă mâine se închid granițele fiecărei țări, fiecare Guvern este obligat să asigure siguranța alimentară a populației. Situația este destul de încordată. Dacă nu s-ar impune restricții pe export vom cumpăra cu prețuri mai mari”, consideră Nicu Vasile, președintele LAPAR.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *