Arabia Saudită şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de ţiţei al Chinei în octombrie, pentru a 11-a lună consecutiv

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Arabia Saudită şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de ţiţei al Chinei în octombrie, pentru a 11-a lună consecutiv, cu volume în creştere cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele vamale, potrivit agenției Reuters, citată de news.ro.

Sosirile de petrol din Arabia Saudită au totalizat 7,1 milioane de tone, sau 1,67 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele Administraţiei Generale a Vămilor, o cantitate mai mare cu 19,5% faţă de cea de 1,4 milioane bpd în urmă cu un an şi 1,94 milioane bpd în septembrie.

Fluxurile din Rusia, inclusiv petrolul livrat prin conducte, au crescut cu 1,3% faţă de intervalul similar din 2020, până la 6,6 milioane de tone luna trecută, sau 1,56 milioane de barili pe zi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În septembrie, Rusia a livrat Chinei 1,49 milioane bpd de petrol.

Creşterea livrărilor ruseşti, în principal a petrolului ESPO, a urmat eliberării de către China a unor noi cote de import în august şi octombrie, care a permis fabricilor independente să mărească achiziţiile acestei mărci.

Totuşi, importurile totale de ţiţei ale Chinei au scăzut în octombrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, pe fondul plafonului impus de Beijing importurilor rafinăriilor independente.

Livrările din Brazilia au scăzut cu 53,2% faţă de anul precedent, în timp ce cele din Statele Unite au scăzut cu 91,8%.

Reuters a relatat că importurile Chinei de petrol iranian s-au menţinut la peste jumătate de milion de barili pe zi, în medie, între lunile august şi octombrie, deoarece cumpărătorii consideră că obţinerea ţiţeiului la preţuri ieftine depăşeşte orice riscuri legate de încălcarea sancţiunilor americane.

Majoritatea livrărilor de petrol iranian au fost transferate ca exporturi din Oman, Emiratele Arabe Unite şi Malaezia, afectând livrările concurente din Brazilia şi Africa de Vest.

Datele oficiale au arătat în mod constant că China a importat zero petrol din Iran sau Venezuela de la începutul anului 2021, companiile petroliere naţionale fiind îngrijorate de sancţiunile SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: