ArcelorMittal prezice o scădere a cererii de oțel

ArcelorMittal

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, cu unităţi de producţie la Iaşi, Roman şi Hunedoara, se așteaptă ca consumul global de oțel să se reducă în acest an, deoarece războiul din Ucraina și restricțiile Covid-19 din China încetinesc revenirea în urma pandemiei, scrie Financial Times.

Al doilea cel mai mare producător de oțel din lume prevede că cererea de oțel va scădea cu până la 1% în acest an. Prognoza se compară cu o așteptare anterioară de creștere ușoară de până la 1% înainte de războiul din Ucraina.

„Acum anticipăm că consumul aparent de oțel va scădea ușor în acest an în comparație cu 2021”, a declarat Aditya Mittal, directorul executiv al companiei. „Cu toate acestea, este clar că perspectiva fundamentală pe termen lung pentru oțel este pozitivă.”

Compania a spus că se așteaptă ca cererea din Ucraina și Rusia să scadă brusc, în timp ce presiunile inflaționiste în creștere din Europa vor reduce și cererea în regiune. Cererea chineză se va contracta, având în vedere „slăbiciunea economică temporară cauzată de restricțiile Covid-19”.

În Ucraina, ArcelorMittal a spus că, după suspendarea temporară a operațiunilor, acum operează unul dintre cele trei furnale ale sale. Productia de minereu de fier funcționează la aproximativ 50-60% din capacitate.

Prognoza mai sumbră a venit pe măsură ce compania a raportat un început de an puternic. Potrivit acesteia, câștigurile înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare au fost de 5,08 miliarde de dolari, față de prognoza medie de 4,57 miliarde de dolari. Compania a anunțat un al doilea program de răscumpărare de acțiuni de 1 miliard de dolari pentru 2022.

ArcelorMittal deţine în România unităţi de producţie la Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *